Chůze je to nejlepší, co můžete darovat svému tělu

14. květen 2018

Všude kolem slyšíme, že se náš národ málo hýbe. A hledá výmluvy, proč to nejde. Přitom obyčejná chůze je ten nejlepší druh pohybu, který posílí tělo, a pokud chodíme v krásné přírodě, tak i duši. A ještě o stupeň výš je chůze s holemi, která rozpohybuje až devadesát procent našeho těla.

„První, koho napadlo vzít si k chůzi hole, byli organizátoři jednoho běžeckého závodu ve Finsku. Došel jim totiž sníh a tak závodníkům nezbylo, než to dojít s holemi. To bylo koncem 80. let. Chytlo se to a deset let poté vznikly první hole na nordic walking,“ vysvětluje historii severské chůze její lektor Oldřich Kutil.

Priesnitz walking

Vznikají nové varianty severské chůze. Stále oblíbenější je priesnitz walking. Jedná se o kombinaci chůze v botách a na boso v potoce.

Chůze nordic walking velmi prospěje vašemu zdraví. Správné držení hole

„Je to kombinace nordic walking a částečného ochlazování horních a dolních končetin, nejlépe ve vodě chladné pět až osm stupňů. Ale dobré je začít opatrně, třeba právě teď, na jaře. Když je tělo zahřáté, do vody se dá vlézt, aniž by to člověku ublížilo. Naopak, posílí tím imunitu. Předtím, než vnoříme nohy do studené vody, provádíme dechová cvičení. A zase popojdeme, zahřejeme se, rozdýcháme,“ vysvětluje lektorka severské chůze Pavla Šimonová.  Důležité je neprochladnout a po chvilce ve vodě si pořádně osušit nohy a obléknout si teplé ponožky.

Lepší jsou hůlky s rukavičkou

Pokud se rozhodnete začít chodit s holemi, vybírejte poctivě a neberte to nejhorší zboží. Správná hůlka na nordic walking by měla mít rukavičku, ne jen poutko na ruku. Rukavička je na suchý zip, takže se dá dobře utáhnout podle ruky a drží lépe stabilitu.

S holemi se dnes už dokonce běhá. To už je sport pro tělesně zdatnější lidi, kteří si s hůlkami chtějí zaběhat. Této disciplíně se říká nordic running.

Vychodíme to těm, co chodit nemohou

Chcete si vyzkoušet chůzi s holemi a navíc podpořit dobrou věc? Ta přijďte v sobotu 19. května do areálu u rozhledny Bára v rekreačních lesích Podhůra na Chrudimsku. Výtěžek z akce je pro Spolek Martina Zacha, Muže roku 2009, který si následně při úrazu ochrnul, a teď pomáhá lidem s poraněním míchy.

Začátek akce je v deset hodin dopoledne a připraveno je několik okruhů, od dětského, vozíčkářského, až po sportovní. Dětská trasa vede na Kočičí hrádek a do Muzea Švýcárna a zpět. K dispozici budou i zkušení instruktoři, kteří poradí, jak začít se severskou chůzí.  

Spustit audio

Související