Cibulová polévka s bramborem a zelenou petrželkou
Potřebujete: půl kg cibule 5-6 dkg másla půl kg brambor 1 a půl litru hovězího vývaru 40 - 50 dkg točeného salámu sůl pepř 4 lžíce nasekané petrželky
Postup:
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky, podusíme na másle. Brambory nakrájíme také na kostičky, dusíme 2 - 3 minuty a zalijeme hovězím vývarem. Salám nakrájíme a povaříme společně posledních 5 minut. Polévku nezahušťujeme moukou, naopak zdravě ozdobíme zelenou petrželkou.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.