Cuketová polévka

Cuketová polévka je vhodná jako svačina, doplněná o bílý chléb může být i vhodnou lehkou letní večeří.

Suroviny:

  • 1 kg cuket
  • 750 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 60 ml smetany
  • 50 g parmazánu
  • 60 ml olivového oleje
  • 1 lžíce nadrobno nasekaného česneku
  • bazalka, hladkolistá petrželka
  • sůl, pepř

Na pánvi rozehřejte olivový olej, přihoďte česnek, bazalku a osolenou cuketu nakrájenou na asi 1 cm kostky až cukety lehce zezlátnou a změknou. Opepřete, zalijte vývarem a vařte 8 minut.

Potom sejměte z ohně a tři čtvrtiny polévky rozmixujte dohladka.

Rozmixovanou směs vlijte zpět do hrnce, vmíchejte smetanu a přidejte nasekanou petrželku a nastrouhaný parmazán, osolte podle chuti. Při podávání ozdobte lístkem bazalky nebo nakrájenou paprikou a podávejte s vekou.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Lidský faktor jsem znal jako knížku, ale teprve s rozhlasovým zpracováním jsem ho dokonale pochopil...

Robert Tamchyna, redaktor a moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Lidský faktor

Lidský faktor

Koupit

Točili jsme zajímavý příběh. Osoby, které jsme hráli, se ocitaly ve vypjatých životních situacích, vzrušující práce pro herce a režiséra. Během dalšího měsíce jsme Jiří a já odehrané repliky svých rolí žili. Fantasmagorické situace posledního dílu příběhu se staly naší konkrétní každodenností. V srpnu Jiří Adamíra zemřel. Lidský faktor byla naše poslední společná práce.“ Hana Maciuchová