Ďábelské okurky

Potřebujete (na 3 litrové sklenice):3kg salátových okurek,10dkg soli,½ l octa,¾ l bílého vína,¾ l vody,1 svazek libečku,2 lžíce drceného pepře,2 lžíce zeleného pepře,2 lžíce hořčičného semínka,½ kořenu křenu,5 stroužků česneku,3 bobkové listy,25dkg cukru

Postup:
Okurky oloupeme, podélně rozkrojíme a vydlabeme jádra, nakrájíme na stejné kousky jako hranolky, osolíme a necháme přes noc stát. Druhý den rozdělíme do sklenic. Křen nastrouháme, česnek jemně nasekáme. Dáme vařit vodu, víno a ocet, přidáme libeček, pepř, hořčičné semínko, křen a česnek, bobkový list a cukr. Nálev převaříme. Když vychladne, zalijeme nálevem okurky ve sklenicích. Sklenice uzavřeme a necháme nejméně týden odstát nebo je můžeme sterilovat.

autor: posluchač