Dagmar Peckové vybrala povolání Rusalka. Už v šesti letech

23. srpen 2019

Rodačka z Pardubického kraje dobře ví, odkud pochází. Tvrdí, že jí Chrudim dala křídla, aby se mohla rozletět do světa. Městu to vrací festivalem Zlatá pecka. Třetí ročník potrvá od 25. srpna do 2. září.

„Zazní folk, jazz. Mezi další žánry patří činohra, výtvarná výstava, film. Festival obsahuje pestré spektrum umění a může být pro několik generací. Když se kariéra dává jiným směrem, řekla jsem si, že budu i organizátorka, budu vymýšlet projekty. Až z festivalu bude hezká tradice, tak klidně můžu umřít,“ komentuje s nadhledem známá pěvkyně Dagmar Pecková. Podle svých slov si ale zatím jako legenda nad hrobem nepřipadá.

Dvořák byl v Chrudimi pečený vařený

Letošní dramaturgie patří dílu Antonína Dvořáka. „Až dodatečně jsem se dozvěděla, že do města rád jezdíval, měl tam přítele Hniličku, který sám skládal. Dokonce jeho mše slavnostně zahájí celý festival v neděli 25. srpna v 19 hodin v chrudimském kostele Nanebevzetí Panny Marie. „Zazní i Te Deum a biblické písně. Dirigovat bude Tomáš Židek. Chtěli bychom do Chrudimi přivézt paní Kubišovou, které bych zazpívala její úžasnou Modlitbu pro Martu.“

V pondělí 26. srpna zazní v Klášterních zahradách koncertně Rusalka. „Další den ji promítáme filmově v pardubickém letním kině. Ve středu 28. srpna uvedeme dětskou verzi Rusalky s názvem Rusalenka ve Východočeském divadle Pardubice. Viděla jsem ji jako šestileté dítě a tak mě to ovlivnilo, že jsem se zpívání nakonec začala věnovat. Třeba se taky někdo v této generaci najde,“ doufá Pecková.

Nóbl oblek nehledejte

Zakladatelka festivalu zdůrazňuje, že nejde jenom o vážnou hudbu. Frak a kostýmek určitě nebudete potřebovat na Resselově náměstí v Chrudimi, kde vyroste Festivalové pódium. Program tam bude každé odpoledne od 17 hodin. Poslední srpnovou sobotu dopoledne navíc přijede Aleš Cibulka a odmoderuje talk show s Radkinem Honzákem, Janem Jiráněm, Jiřím Pavlicou a Dagmar Peckovou. Hrát bude osmiletá klavíristka Klára Gibišová.

V sobotu 31. srpna taky v medlešickém parku zahraje Hradišťan. „Předcházet tomu bude vystoupení s Chrudimskou komorní filharmonií Martina Profouse. S oběma tělesy budu zpívat. Jura Pavlica pro mě dokonce napsal dvě duchovní věci, které tam právě zazní. Mám od něj slíbené, že mi složí celý písňový cyklus,“ říká Dagmar Pecková.

Chystá taky projekty pro mladé pěvce a talenty. „To jsou děti do patnácti let abnormálně nadané. Jejich vnímání a provozování hudby mě úplně dojímá. Vystoupení uvidíte v pátek 30. srpna v Heřmanově Městci. A festival završí první zářijové pondělí představení Carmen y Carmen s Bárou Hrzánovou. Z něj jsme udělali takovou 9. symfonii, která nemůže chybět na žádném ročníku.“

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související