Desatero bezpečného chování pro seniory

20. březen 2020

Denně slýcháme z nejrůznějších médií o tom, že senioři jsou nejvíce ohroženou skupinou v současné krizové době. Máme pro vás základní desatero.

Pokud musíte opustit své domovy, nezapomeňte se dostatečně chránit. Noste roušku nebo ústenku. Pokud je nemáte, chraňte svá ústa a nos šátkem nebo šálou. Na rukou mějte rukavice. Tyto pomůcky používejte při nákupech, nutných návštěvách lékaře, ale i když půjdete vybrat poštovní schránku nebo vynést odpadkový koš. Po návratu domů si vždy důkladně umyjte ruce.

Nákupy v určitý čas

Pokud je vám nad 65 let, nezapomeňte, že můžete nakupovat v prodejnách potravin a drogériích každý den mezi sedmou a devátou hodinou ráno. Tento čas je zde vyhrazen pouze pro vás. Stejně tak můžete v těchto dvou hodinách vyřídit vše potřebné i na pobočkách České pošty. Snažte se přitom od ostatních lidí držet minimálně dvoumetrový odstup. Vždy používejte ochranné pomůcky, tedy roušku, ústenku, šálu nebo šátek a rukavice. Po návratu domů si důkladně umyjte ruce.

Kontakt s blízkými

O tom, že jste ti nejlepší prarodiče na světě, není pochyb. V těchto dnech ale může být hlídání vnoučat velmi rizikové. U dětí se totiž příznaky koronaviru nemusí navenek vůbec projevit, a přesto vás mohou nakazit. I tak ale není nutné s nimi ztrácet kontakt. Zkuste jim zavolat. Po telefonu se dají hrát hry, číst pohádky na dobrou noc nebo si jen tak povídat. A nebo můžete vašim vnoučatům i dětem poslat vzkaz prostřednictvím našeho vysílání každý všední den od devíti do deseti hodin dopoledne v novém pořadu Na klidné vlně se Zdeňkem Junákem.

Buďte aktivní

Buďte i v těchto dnech aktivní. Udělejte si na každý den plán toho, čemu se budete věnovat. Můžete si zacvičit i přečíst knihy, na které už léta nemáte čas. Trénujte tělo i mysl a věnujte se sami sobě a svým koníčkům. Je důležité zůstat v pohodě a vyhnout se zbytečnému stresu, který oslabuje imunitu.

Spánek, odpočinek

Důležitý je kvalitní spánek. Tělo si během něj vytváří látky, které posilují imunitní systém. Budete odolnější proti infekci, kašli i nachlazení. Pokud se nějakou příjemnou činností lehce unavíte už během dopoledne, bez obav a výčitek si dopřejte odpočinek nebo krátký spánek po obědě. Sami uvidíte, že se na něj dá celkem rychle a bez problémů zvyknout. I tím posílíte vaši celkovou imunitu.

Noste roušku

Čtěte také

Pokud nosíte podomácku vyrobenou roušku, tak teď zpozorněte. Její účinnost se nebude snižovat, pokud se o ni budete správně starat. Bavlněnou roušku je potřeba pravidelně prát v pračce na teplotu 90 stupňů Celsia nebo vyvařit v hrnci. Vždy ji ale musíte, už suchou, ještě vyžehlit, opět na nejvyšší možnou teplotu.

Buďte opatrní

Důsledně se v těchto dnech vyhýbejte nemocným lidem. Kašel, běžné nachlazení nebo chřipka mohou oslabit váš imunitní systém, který s případnou nákazou bojuje s většími obtížemi. Vyhýbejte se místům s větším počtem lidí a na nějakou dobu nezdravte přátele podáním ruky. Tělesný kontakt totiž patří mezi časté způsoby nákazy koronavirem.

Požádejte o pomoc

Řekněte si o pomoc. Vaši blízcí, ale třeba i sousedé vám mohou nakoupit, vyzvednout léky a zajistit ty nejdůležitější pochůzky. Nemusíte se stydět. Určitě vám pomoc neodmítnou. Naopak ale buďte na pozoru před různými nabídkami zaručených přípravků, které vás před koronavirem mohou ochránit. S největší pravděpodobností za nimi stojí stejné osoby, které vám někdy nabízeli zázračné vysavače, předražené hrnce nebo levnější elektřinu.

Pozor na rizika nákazy

Riziko nákazy koronavirem pomůže částečně snížit nošení roušky. Než si ji nasadíte, důkladně si omyjte ruce. Pak přiložte roušku na ústa a nos, vytvarujte ji tak, aby dobře přiléhala k nosu a tvářím. Během používání se roušky nedotýkejte. Pokud se jí náhodou někdy dotknete, vždy si pak umyjte ruce mýdlem nebo dezinfekcí. Stejně tak si ruce vždy umyjte hned po sundání roušky.

Ne každý příznak musí hned znamenat onemocnění koronavirem. Nejčastějšími projevy nemoci jsou horečka, suchý kašel a zhruba každý třetí nemocný pociťuje únavu. Dalším průvodním znakem může být dušnost, některé nakažené bolí hlava nebo klouby a svaly. Pokud některý z těchto příznaků máte, poraďte se telefonicky se svým praktickým lékařem.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.