Děti potřebují jasné hranice. Lektor bojového umění vysvětluje proč

24. srpen 2023

Komplexní bojové umění využívá mnoho fyzických úrovní, ale i trénink hlavy. Ve škole tradičních bojových umění KIDO RYU v Chrudimi se učí děti nejdřív socializovat, zapadnout do kolektivu, poznat jeho sílu i vzájemnou spolupráci. Díky tomu pak děti dokážou i ve škole čelit rostoucí šikaně a agresivitě.

Čtěte také

„Důležité je dát dětem přesné hranice, jasně ukázat, co je v pořádku, a co už ne. Nedávno jsme byli na letním táboře, kde to fungovalo stejně. Byla tam i moje dcera, a ta mi po návratu dala skvělou zpětnou vazbu. Řekla mi: Tati, já teď nevím, co mám vlastně dělat, můžu všechno a vlastně nevím co. Na táboře to bylo lepší,“ konstatuje lektor bojového umění Richard Alexa.

„Člověk musí být ale zábavným hraničářem. Ať už se věnujete jakémukoliv sportu, je dobré udržet hranice tak, aby to všechny bavilo a nebylo zase příliš tvrdé. Ale když je klukům patnáct, tak si rozhodně zaslouží zatopit pod kotlem,“ dodává s úsměvem.

Hranice v rodinách jsou na hraně

Podle zkušeností Richarda Alexy je někdy problém udržet hranice v neúplných rodinách, kde chybí mužský element. „Snažíme se doplňovat ty hranice tam, kde jsou třeba mámy samoživitelky. Otevřeně si to řekneme a snažíme se s tím něco udělat. Občas se setkávám i s tím, že přijde matka s tím, že chce, aby se její dítě naučilo prát a nebylo ve škole otlounkánkem.“

lektor bojového umění Richard Alexa

Ale takhle to podle lektora nefunguje. „V naší škole jdeme cestou, kdy je to právě naopak. Učíme se předcházet konfliktům. Aby byly děti sebevědomější a jistější. Děti v předškolním a školním věku se nejdřív učí podpořit kamaráda, zjistit, co se stane, když to neudělají. Trénujeme nejen fyzickou stránku, ale i hlavu, aby se člověk dokázal ovládnout a zvládl důstojně nástrahy světa,“ uzavírá zakladatel chrudimské školy KIDO RYU Richard Alexa.  

Jak jsou na tom děti po fyzické stránce? Co ukázal nedávný průzkum? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související