Dobrý titulek prodá všechno

Nevím, jak jste na tom s denním tiskem vy, moji milí posluchači, ale já jsem závislák a noviny si kupuju každý den.

Sednout si do vlaku a nemít koupené dnešní noviny, to by byl pro mě černý den.

Já vím, že by mi většina z vás odpověděla, na co si kupovat noviny, když se můžu podívat na internet nebo si pustit rádio, zapnout televizi - a vím všechno a hned!

To je sice pravda, ale na internetu stačí jedno kliknutí a zpráva zmizí, rádio a televize pokračují ve vysílání něčeho jiného, kdežto noviny!, noviny si můžete v klidu číst, listovat v nich, zůstanou vám a můžete se k nim kdykoli vrátit, pročíst si je znovu, nebo dokonce na základě informace, kterou si v novinách přečtete, můžete napsat vypravování nápovědy, jako jsem to udělala já.

Před časem vyprovokoval mou zvědavost titulek článku Rudolfa Černíka. „Fandíte, máte padáka. Angličanku prozradily kamery ve Wembley, přišla o práci.“ Zarazilo mě to. Kvůli fandění přišla o práci? V Anglii? A proč? Byla to snad cizinka? Nebo šéfy naštvalo, že nefandila Anglii, ale fandila Dánsku?

První věta článku ještě pokračuje v klamném obsahu titulku. Ano, v klamném. Jen poslouchejte!

Jistá sedmatřicetiletá Nina Farooqiová je po triumfu Anglie v semifinále fotbalového Eura bez zaměstnání. Tahle informace by asi šokovala každého, mám pravdu? A proto čte každý zvědavě dál, protože si říká, a co když já také půjdu někam a pak mě kvůli tomu také vyhodí z práce? Ten klamný titulek je prostě zavádějící, ale jak se říká, prodává!

A víte, jak to opravdu bylo? Hned v následující větě se dozvíme pravdu.

Nina se v práci omluvila, že jí není dobře. Což se stává. Chápaví nadřízení jí tedy dali volno, ale děvče místo toho, aby doma leželo, zamířilo hupky dupky do Wembley na utkání proti Dánsku.

V davu by se určitě schovala a na její lež by nikdo nepřišel, ale to by nesměla bouřlivě slavit gól svého týmu! Gól slavila takovým způsobem, že ji zabrala kamera, a jásající Nina, která měla doma ležet se zdravotními problémy, se rozletěla do světa, a doletěla i k benevolentním šéfům, kteří jí dali volno právě kvůli jejím zdravotním problémům...

Může se někdo divit, když to skoro čtyřicetileté děvče lhalo svým šéfům, že od nich dostalo po právu padáka?

Lhát se nemá, ale v celém článku není jediné slovo o tom, že Nina dostala padáka oprávněně. A víte, že bych se nedivila, kdyby se v Londýně začalo demonstrovat, aby šéfové vzali Ninu zpátky? Z téhle lhářky se totiž stala přes noc celebrita, která se druhý den svěřila deníku The Telegraph, že je nadšená z toho, že je Anglie ve finále, ale že přišla o práci.

„Fotbal je můj život, ale šéfové pro to neměli vůbec pochopení,“ stěžovala si lhářka redaktorům, místo aby řekla, že ji ztráta zaměstnání mrzí, ale že své šéfy chápe, protože jim lhala. A lhát se nemá. Ani v titulku článku.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.