Dopravní terminál v Heřmanově Městci má zpoždění. Stavba za 100 milionů měla být hotová loni

9. květen 2023 12:31

Nový dopravní terminál v Heřmanově Městci ještě pořád není hotový. Stavba nabrala několikaměsíční zpoždění a také bude o několik milionů dražší. Na přestupní uzel by měly autobusy začít zajíždět příští měsíc.

Dopravní terminál se u železničního nádraží začal stavět vloni v lednu a dokončený měl být ještě ten samý rok. Potíže byly ale s materiály, které na trhu chyběly. Současné vedení města také nebylo spokojené s kvalitou některých prací - radnice třeba dvakrát nechala předláždit kruhový objezd u terminálu. Všechno vedlo k posunutí termínů a zdražení stavby. Původně měla být cena zhruba 110 milionů korun, teď je starosta Heřmanova Městce Aleš Jiroutek (Patrioti) odhaduje na 120 milionů. Slíbená dotace má být 52 milionů korun, zbytek doplatí město.

Těžiště dopravy zůstane na náměstí

Původně měl z terminálu být hlavní přestupní bod ve městě, nakonec to tak ale úplně nebude. Hlavní důvod, proč předchozí vedení města stavbu spustilo, byla snaha uvolnit historické centrum. Právě tam teď mají autobusy stanoviště, parkoviště jsou plná odstavených aut. Dopravní terminál měl provoz přesměrovat o kus dál, k nádraží.

Čtěte také

Jenže radnice obrátila a chce docílit toho, aby na náměstí dál autobusy zastavovaly, když ne všechny, tak aspoň většina spojů. A tenhle požadavek také Heřmanův Městec adresoval kraji, který sestavuje nové jízdní řády na červen. V nich by se měl objevit konečně i nový dopravní terminál.

Terminál tak budou využívat asi především cestující, pro které není Heřmanův Městce cílová stanice. Bude napojený na železniční dopravu, nabízí se tedy přestup na vlak ve směru na Přelouč, z Heřmanova Městce jich jezdí ve všední den patnáct. U terminálu bude parkoviště, zázemí pro řidiče autobusů i cestující. Jak hodně bude terminál využívaný, to ukážou následující měsíce.

Spustit audio

Související