Doyle, Dudek, Holta, Bjerre, Žagar. Na Zlatou přilbu do Pardubic přijedou známí závodníci

18. září 2019 06:10

Čtyři ze stabilních účastníků letošního seriálu Grand Prix mistrovství světa, ale také několik vítězů z předchozích let a další závodníci zvučných jmen figurují ve startovní listině 71. ročníku Zlaté přilby.

Další esa světa levotočivých zatáček jsou ještě v jednání. Nejstarší plochodrážní závod světa se letos pojede po 90 letech od prvního ročníku, a to tradičně v Pardubicích 6. října.

Mezi potvrzenými závodníky jsou Australan Jason Doyle, Polák Patryk Dudek, Slovinec Matej Žagar nebo Slovák Martin Vaculík. Doyle pojede v pozici obhájce loňského prvenství, které mají ve sbírce i nejlepší český jezdec posledních let Václav Milík (2017), Chorvat Jurica Pavlic (2015) nebo Chris Holder (2014).

Zkušený Australan a mistr světa z roku 2012 se na pardubickém oválu představí s mladším bratrem Jackem, který nedávno bavil diváky výbornými výkony na Memoriálu Luboše Tomíčka.

„Jde o jeden z posledních závodů sezony a člověk na něj musí být připravený s ohledem na to, že má za sebou celou sezonu a tím i mnoho závodů. I když pro mě nebyla tato sezona příliš úspěšná, na závod v Pardubicích se dokážu vždy dobře soustředit a tamní dráhu navíc velmi dobře znám. Připravím se po všech stránkách stejně jako před dvěma lety, tak věřím, že to bude jedině k dobrému,“ řekl na úterní tiskové konferenci v Praze Milík, který loni dojel třetí.

Vítěz 69. Zlaté přilby Václav Milík

Dokonce dvě zlaté přilby jako trofeje za vítězství z let 2009 a 2011 už má Polák Rune Holta. Prostor se ukázat dostanou také známý Dán Kenneth Bjerre, Fin Timo Lahti, Brit Chris Harris či Němec Martin Smolinski.

Čekání na Woffindena

„Ještě nám chybí osm jmen, čekáme do neděle, jak se vyvinou poslední závody v Polsku. Na každé volné místo máme minimálně jednoho kandidáta. Máme prostor i na dvě překvapení a mělo by se jednat o závodníky Grand Prix, ale nechci zatím předbíhat,“ uvedl Evžen Erban, předseda AMK Zlatá přilba.

Právě kvůli vývoji v polských soutěžích nemůže dorazit Bartosz Zmarzlik, jenž vévodí průběžnému pořadí Grand Prix a je blízko titulu mistra světa. „Jede za klub, který skončil špatně v extralize a bude muset bojovat v baráži. Klubové povinnosti v Polsku jsou i za neúčastí Edy Krčmáře. Moc toužil jet vítěz Memoriálu Luboše Tomíčka Niels-Kristian Iversen, jenže má v tu dobu opravdu hodně nabitý program, proto byl nucen se omluvit,“ vysvětlil Erban.

Organizátoři ale pokračují v jednáních. A vedle jiných je vedou také s Britem Taiem Woffindenem, trojnásobným mistrem světa, který se rozjíždí po těžkém zranění. „Když jsem s ním mluvil v Dánsku, projevil jeho manažer zájem, aby u nás jel. Start trojnásobného světového šampiona by byl jistě třešničkou na dortu. Uvidíme, jak to dopadne,“ konstatoval Erban.

Od pondělí už je zkompletována a připravena trofej pro vítěze, která je ze stříbra a pozlacená několika gramy zlata. „I když to číslo není jubilejní, letos je to devadesát let od prvního odjetého závodu, proto ta letošní trofej vychází tvarem z té první z roku 1929,“ přiblížil klenotník Pavel Lejhanec.

zdroje: ČTK , iRozhlas
Spustit audio

Související