Dubany a Staré Jesenčany přispějí na přístavbu školky, děti pak budou chodit do Dražkovic

3. červenec 2024 08:55

Vlastní školku nemají. Ty v okolí jsou plné a přespolní děti nabírat nechtějí. To je situace typická pro některé obce především v okolí Pardubic. Třeba dlouhodobě se s nedostatkem míst ve školkách potýkají rodiče v Dubanech a Starých Jesenčanech. Obě obce ale teď našly schůdné řešení.

Staré Jesenčany a Dubany se už před časem s městem Pardubice dohodly na tom, že se společně budou podílet na výstavbě přístavby pro 25 dětí při mateřské škole v Dražkovicích. Záměr prošel letos zastupitelstvy obcí i města a počítá s tím, že každá ze smluvních stran přispěje na přístavbu třetinou předpokládané částky, celkově to dělá 16 milionů korun. Na oplátku pak budou moct Dubany a Staré Jesenčany posílat děti do magistrátem zřizované dražkovické školky.

Podle náměstka primátora Jakuba Rychteckého (Žijeme Pardubice) je to výhodné řešení nejen pro město. „Příklady táhnou. A pro nás skutečně by ta dražkovická školka pro potřeby Pardubáků nebyla vytížená. A jim to strašně moc pomůže, takže bych řekl, že to je win-win situace jak pro město Pardubice, tak pro Dubany a Staré Jesenčany.“

Čtěte také

Město s oběma obcemi následně uzavře dohodu o společném spádovém obvodu, která bude přespolním dětem garantovat místa ve školce. Podle Rychteckého jde o jednu z cest, jak čelit tzv. zápisové turistice a účelovému přehlašování adres trvalého bydliště.

Starostové ze zmíněných vesnic řešení vítají. Nezávislá starostka Duban Iva Kučerová řekla, že je ráda, že jim město vyšlo vstříc. Mimo jiné proto, že nechtěli jít cestou dětské skupiny, ale kvalitního předškolního vzdělávání. Dražkovickou školku navíc budou mít rodiče po cestě do práce.

Nezávislý starosta Starých Jesenčan Jiří Koutský potom dodal, že obec by si nemohla dovolit stavět novou školku na zelené louce a že to zvolené řešení je výhodně i proto, že nebudou muset shánět nový personál.

Letos ještě ne

Podle informací pardubické radnice by rodiče z Duban a Starých Jesenčan svoje děti do dražkovické školky mohli dávat od školního roku 2025/2026, ten začne příští rok v září. Samotné stavební práce by měly začít už letos, teď v létě chce magistrát vybrat dodavatele zakázky. Ještě dodám, že rozšíření dražkovické školy je jedním z projektů radnice na zvyšování kapacit předškolních zařízení na území města.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související