Přespolní nechceme. Pro víc než 200 dětí v pardubických školkách není místo

17. červen 2024 12:42

Někteří rodiče letošní boj o místa ve školkách prohráli, svoje děti tak zatím nemají kam dát. Mateřské školy jsou buď přeplněné, nebo mají přísně nastavená kritéria zápisů. Někde tak přitížilo dětem třeba to, že jsou přespolní, roli hrál i příliš nízký věk a rodičům nepomohlo ani vícero podaných přihlášek.

Zklamaných rodičů letos není málo například v Pardubicích, podle informací magistrátu odmítly školky přibližně 230 dětí, zhruba každé páté. Nesplnily totiž podmínky, buď měly příliš nízký věk, to znamená, že jim letos ještě nejsou tři roky. Nebo mají trvalé bydliště mimo Pardubice. V okolních obcích je velký problém nějaké volné místo sehnat, v některých obcích třeba ani žádné školky nejsou.

Kvůli přeplněným zařízením tak není možné v Pardubicích uspokojit všechny zájemce, město coby zřizovatel navíc kritéria nastavil tak, aby u zápisu odfiltroval hlavně přespolní děti a z části také ty dvouleté.

Pardubice: To se osvědčilo

„Letošní kritéria byla zpřísněna. U rodičů a dětí, kteří měli od ledna letošního roku převedený trvalý pobyt do Pardubic, jsme chtěli doložit účelovost toho trvalého pobytu ještě vedle toho skutečného. A tady se nám to osvědčilo,“ potvrdil náměstek primátora Jakub Rychtecký (Žijeme Pardubice).  

Podle náměstka Rychteckého chtěla radnice dostát závazku, že do školek přednostně nabere hlavně děti tříleté a starší a ve městě skutečně a trvale bydlící. To se podle něj až na několik výjimek letos i povedlo. Problém ale obcím v okolí zůstává. Třeba v nedalekých Jezbořicích ho podle nezávislého  starosty Josefa Šlégra řeší často zoufalí rodiče tak, že dětem před zápisy přehlašují trvalé bydliště -  buď do Pardubic, nebo do stejně vzdáleného Heřmanova Městce, aby nějaké místo dostali a mohli chodit do práce.

Smůlu pak ovšem mají rodiny, které u zápisu uvádějí skutečné bydliště přespolního dítěte, a těm pak často nezbývá, než si místo školky najít nějakou dětskou skupinu, ale zároveň pak platit i násobně vyšší školné. 

Pardubická radnice o problému ví, nezastírá, že málo volných míst ve školkách působí rodičům potíže. Letos proto spustí  výstavbu nových kapacit, v příštím kalendářním roce by tak mělo být k dispozici nových 125 míst. Z toho 100 bude při MŠ Teplého na Dukle a 25 pak při MŠ v Dražkovicích.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související