Prvňáky doprovodí v Pardubicích do školy jen rodiče

29. srpen 2020 11:13

Město Pardubice umožní, aby s prvňáky šli první den do třídy i rodiče. Další příbuzní se slavnostního zahájení účastnit kvůli riziku šíření koronaviru nesmí. Poprvé do školy půjde v Pardubicích asi tisícovka dětí.

„Ani v době koronavirové pandemie nechceme rodiče připravit o moment vidět jejich ratolest usednout poprvé do školní lavice. Dohodli jsme se s řediteli, že je bude moci letos do třídy doprovodit jen táta s mámou,“ uvedl náměstek primátora Jakub Rychtecký (ČSSD).

Jen rodiče s rouškou

Rodiče, případně jiný zákonný zástupce, musí mít v prostorách školy na obličeji roušku. Některé školy se rozhodly ráno otevírat budovu již v 7:30, aby omezily shlukování dětí ve společných prostorách školy, preventivní opatření budou platit i pro všechny školní jídelny a družiny.

„Školní družiny budou mít připravené rozpisy umístění dětí tak, aby se v družině co nejméně mísily jednotlivé třídy. Máme připravené vnitřní předpisy, jak zajistit úklid a dezinfekci, jak informovat zákonné zástupce v případě, že se ve škole podezření na výskyt onemocnění covid-19 objeví,“ řekl ředitel ZŠ Spořilov Karel Žemlička.

Pardubice zřizují 17 základních škol, do nich nastoupí po prázdninách zhruba 9300 dětí. Do konce roku školy nakoupí informační a komunikační technologie pro distanční výuku, která je povinná v případě, že chybí více než 50 procent žáků třídy.

„Naše školy budou mít od ministerstva školství k dispozici téměř 11 milionů korun na nákup učebních pomůcek využitelných k realizaci distanční on-line výuky. V možnostech je například nákup tabletů, notebooků, případně tiskáren, online kamer ale i softwarového vybavení. Nákupy musí být provedeny do konce letošního roku, všechny nás tlačí čas," řekl Rychtecký.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související