Eso mezi motorovými řezbáři dokončuje betlémy pro Chrudim i Nasavrky

15. listopad 2018
Takhle vzniká oko oslíka

V našem kraji máme jednoho z nejlepších řezbářů motorovou pilou na světě. Je to Radek Smejkal z Pardubic. V těchto dnech dokončuje betlémy, které budou o adventu zdobit náměstí v Chrudimi a v Nasavrkách.

„K tvorbě používám hlavně motorové pily a jsem okouzlen možnostmi, jakých detailů lze s tímto hrubým nářadím dosáhnout,“ říká řezbář Radek Smejkal, který dnes disponuje pětadvaceti motorovými pilami.

Od dláta k motorové pile

Smejkal začal vyřezávat klasickou cestou, tedy dlátem. Přidal se do klubu Trempů řezbářů a za své výrobky byl oceněn například Zlatým červotočem nebo Zlatým bobrem. Ale pak zjistil, že čas strávený s dlátem u sochy je několikanásobně delší, než řezba motorovou pilou. Novou inspiraci našel v Americe a v Japonsku.

Nejlepší řezbář na světě

Za to, že je Radek Smejkal nejlepším řezbářem motorovou pilou na světě, může japonská firma Echo, která vyrábí motorové pily. Na podporu této značky vznikají po světě Echo carving teamy a pořádají řezbářská sympozia a soutěže. V Evropě se největší akce koná asi třicet kilometrů za hranicemi České republiky, v německém městečku Mulda.

Tam se letos vyřezávaly betlémy. Třináct řezbářů z celého světa soutěžilo o přízeň třiceti tisíců diváků v rychlořezbě, tedy speedcarvingu. Za hodinu musel být betlém hotový. Radek Smejkal obstál před třicetitisícovou porotou a jeho betlém byl vyhodnocen jako nejlepší!

Betlém pro Chrudim

Sousoší Marie, Josefa a Ježíška v životní velikosti vyřezává Radek Smejkal pro město Chrudim. „Ježíška jsem tvaroval podle svého malého synka. Ležel mi modelem. Manželka je ale, co se jeho podoby týká, hodně kritická, tak aspoň nezpychnu,“ směje se Radek Smejkal.

Sochy pro  město Chrudim jsou z dubového dřeva. To je pro řezbáře motorovou pilou nejlepší. Je to sice drahé, ale velmi trvanlivé dřevo. S lípou se to nedá srovnat. Dřevo se totiž i po delší době venku neroztrhá. Sice udělá tisíce malých puklinek, ale neutvoří velkou trhlinu, jako je to u lípy.

„Pro nás, co děláme motorovou pilou, je nejlepší dub. Já tohle dřevo přirovnávám ke zmrzlému máslu. Je sice tvrdé, ale dá se krásně opracovávat. U lípy je dřevo po řezu tzv. chlupaté a jeho začištění dá obrovskou práci,“ vysvětluje řezbář.

Do Nasavrk se vrátí pokácené lípy

I když lípa není pro řezbáře motorovou pilou ideálním dřevem, při výrobě betléma pro město Nasavrky udělal řezbář Radek Smejkal výjimku. Lípy totiž původně zdobily nasavrcké náměstí, ale protože byly už velmi staré, musely se pokácet. Lidé si je ale připomenou o první adventní neděli na náměstí v podobě pastýře, který nadzvedává ovečku, aby viděla malého Ježíška.

Zázemí pro svou tvorbu má Radek Smejkal na zahradě rodičů své manželky v Úhřeticích. „S motorovou pilou mezi paneláky to prostě nejde,“ říká řezbář, který není se svým uměním stále spokojen. Jeho velkým cílem je naučit se vyřezat motorovou pilou portrét, tedy sochu, která bude dané osobě věrně podobná.

Spustit audio

Související