Exotické kiwi u nás zdomácnělo. Zralé můžete vykrojit lžičkou, tvrdé raději odložte

20. červenec 2025

Největší audioportál na českém internetu

Kiwi | Foto: Shutterstock

Exotické kiwi u nás zdomácnělo. Zralé můžete vykrojit lžičkou, tvrdé raději odložte

Kiwi je exotické ovoce, které u nás už zdomácnělo. Obsahuje spoustu vitamínů a dalších prospěšných látek. Jak se do něj pustit v restauraci? Radí Ladislav Špaček.

Dneska už se ovoce obvykle neservíruje v původním stavu. Například banán bychom měli loupat příborem, což je jediný způsob, jak ho v dobré restauraci konzumovat. Rozhodně si ho nemůžeme oloupat a sníst ho jako někde na plovárně nebo na ulici.

Stejně tak pomeranč by měl být už naporcován a zbaven slupky. I když mistři samozřejmě umějí oloupat, nakrájet a naporcovat pomeranč příborem. Stejně tak kiwi by mělo být už nakrájeno na jednotlivé měsíčky nebo plátky.

Host by měl vždy mít možnost sníst pokrm bez velké námahy. To znamená, že by ovoce mělo být připraveno tak, aby se s ním host nemusel mořit a nemusel si říct: no to jsem si dal, to už příště neudělám.

Kdyby nám ale přinesli celé kiwi, tak ho na svém dezertním talířku musíme napřed rozkrojit. Potom ho budeme lžičkou vykrajovat ze slupky. Kiwi, je-li nazrálé, tak nečiní žádné velké problémy. Zjistíme-li, že je tvrdé a lžička nám nepomůže, tak kiwi odložíme. Nejdeme do toho, protože riziko, že se nám vysmekne a skončí na talíři našeho souseda, je příliš velké.

KE KOUPI V E-SHOPU RADIOTEKA.CZ

Ladislav Špaček

Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Ladislav Špaček

Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.

Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.

Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru. Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.