Fenomén Kuňka. Tolikrát pohromadě jste ji ještě neviděli

9. březen 2020

Kunětická hora je jasnou dominantou okolí Pardubic. Taky proto vždy přitahovala pozornost umělců. Některé zajímavé a často málo známé pohledy teď v krajském městě nabízí Východočeská galerie.

„S námětem Kunětické hory se v našich sbírkách setkáváme poměrně často. Hodně autorů se mu věnovalo, a to už i v 19. století. Vybrali jsme takovou hezkou kolekci. Zvláštní kapitolu výstavy tvoří proměnlivá expozice fotografií a pohlednic,“ říká ředitelka galerie Hana Řeháková.

Rodná hrouda

Možná ještě osobnější než Fenomén Kuňka může být další aktuální výstava zaměřená na současné umělce ve vztahu ke Kunětické hoře. „Jsou velice nekonvenční. Nechybí ani doprovodný program v podobě komentovaných prohlídek. Připravuje je Tereza Nováková. Navíc v květnu bude takový performativní výlet přímo na mýtickou Kunětickou horu doprovázený vyprávěním a drobnými představeními v krajině.“

Hana Řeháková

Děti se už od tří let můžou zapojit do výtvarné soutěže Na hradě a v podhradí. Určená je taky pro třídní anebo rodinné týmy. „Ti nejmladší soutěží v tématu Můj dům, můj hrad, školáci sledují Život na Kunětické hoře včera, dnes a zítra. Týmy mají okruh Příběh legendy-Pernštejnové na Kunětické hoře. Výtvarné práce očekáváme do 3. května. Nejúspěšnější autory odměníme zajímavou cenou,“ láká Řeháková.

Další aktuální projekt se dívá dál od města. Mapuje Pietní území Ležáky jako významnou stavební památku v cyklu Architektura Pardubic a okolí. Všechny zmíněné akce hostí pardubický Dům U Jonáše až do června.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související