Francouzská cibulová polévka

Potřebujete: 4 velké cibule, 3 lžíce oleje, 1 vrchovatá lžíce, mouky, 4 plátky chleba, 60 g strouhaného sýra, sůl a pepř

Postup: Oloupanou cibuli nakrájíme na jemná kolečka a dáme do velkého hrnce spolu s vrchovatou lžící oleje, na němž ji necháme pouze zpěnit - nesmažíme. Zasypeme moukou a na mírném ohni promícháváme vařečkou tak, aby směs zezlátla. Potom přilijeme najednou 1 1/2 litru studené vody, osolíme, opepříme a uvedeme do varu. Vaříme na mírném ohni asi 20 minut. Plátky chleba rozkrájíme na čtvrtiny a v pánvi opečeme na 2 lžících oleje. Opečený chléb naskládáme do pekáčku nebo do patřičné velké zapékací mísy, přelijeme cibulovou polévkou, posypeme nastrouhaným sýrem a 10 minut zapékáme v troubě. Můžeme ozdobit čerstvou zelenou petrželovou natí.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.