Guláš pro vozky

Potřebujete:1kg vepřové kližky a bůčku, 150g cibule krájené na kolečka, 150g sádla, 150g hladké mouky, 0,5l červeného vína, sladkou papriku, drcený kmín, pepř, majoránku, třený česnek, sůl, 1 lžičku octa, 1 lžičku rumu, vývar

Postup:
Cibuli zpěníme na části tuku, přidáme maso nakrájené na kostky a opečeme. Zalijeme vínem, osolíme, poprášíme paprikou, přidáme drcený kmín. Dusíme pod pokličkou a podléváme vývarem z kostí. Měkké maso vyjmeme. Základ zahustíme tmavou jíškou, kterou jsme si připravili. Povaříme, přidáme mletý černý pepř, majoránku, česnek a dosolíme. Odstavíme na okraj plotny a podle chuti dochutíme trochou octa a rumu. Podáváme s bramborami nebo chlebem a svařeným červeným vínem.

autor: Václav Malovický

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.