Hašé z vařeného hovězího masa

Hašé z vařeného hovězího masa

K reprezentantům tradiční české kuchyně, na které se už skoro zapomnělo, nebo je máme spojené s nekvalitním zpracováním z například školních jídelen je haše. Je to ale škoda, protože haše, když se správně připraví, může být skvělou lahůdkou.

„Hašé patřila k husarským kouskům mého dědečka Augustýna,“ píše ve knize jedna z autorek Jitka Rákosníková a dodává: „Jeho kuchařský repertoár nebyl široký, zato nezapomenutelný. Děda určitě netušil, že vlastně připravuje tradiční francouzský recept jak z partesu a že by měl na konci vyslovovat dlouhé „é“, jak ostatně radily dobové kuchařky, přepisující slůvko „hachée“, tedy nasekaný."

Potřebujete:
500 g zbylého vařeného nebo i pečeného masa
30 g strouhanky
125 ml mléka
30 g sádla
20 g cibule
3–4 lžíce hovězího vývaru
1 žloutek
sůl a pepř

Postup:
Maso buď pomeleme, nebo, což je mnohem lepší, rozebereme na vlákna a pak hezky najemno nasekáme.

Přidáme k němu trochu v mléce navlhčené strouhanky a cibulku, na kterou, když lehce zezlátla na rozehřátém sádle, dáme maso. Osolíme, opepříme, přilijeme trochu vývaru a necháme chvíli podusit. Nakonec vmícháme žloutek. Můžeme také rozestřít do vymazané formy (při jejím výběru se fantazii meze nekladou) a chvíli zapéct v troubě předehřáté na 180 °C.

Haši podáváme například se šťouchanými bramborami a kysaným zelím nebo s nakládanou okurkou.