Hasiči zachraňovali dva lidi pod ledem. Netušili, že jde o cvičení

15. únor 2015

Hasiči vyjížděli v těchto dnech do obce Rybník k rybníku Pařez. Na operační a informační středisko hasičů telefonát oznámil, že pod ledem na vodní ploše jsou dvě osoby. Na místo ihned vyjela jednotka profesionálních hasičů z Ústí nad Orlicí.

Hasiči skutečně po příjezdu uviděli díru v ledu. Pomocí lan a žebříků se zasahující hasiči dostali k tonoucí osobě. Po chvilce se povedlo vyprostit jednu osobu z ledové vody. Byla promrzlá, ale komunikovala. Druhá osoba se nacházela dále pod ledem. I ta byla následně vytažena z pod ledové krusty.

Až do poslední chvíle zasahující hasiči netušili, že se jedná o prověřovací cvičení.

Hlavním těchto cvičení je rostoucí počet rizikových aktivit na zamrzlé vodní ploše, jako jsou lední jachting, lyžování, bruslení, ice kiteing, zimní windsurfing, pěší turistika. Vyproštění tonoucího z ledové tříště anebo z ledového propadliště je nejen technicky náročné, ale musí být velice rychlé.

Hasiči trénují záchranu tonoucího z ledové plochy

I hasiči musí při pohybu po zamrzlé vodní ploše dbát co největší opatrnosti. I pod nimi může dojít k prasknutí ledové krusty.

Hasiči doporučují při pohybu na zamrzlé ledové ploše dodržovat následující zásady:
  • Nepohybovat se volně po ledu o tloušťce menší než 12 cm a v místech, kde není možnost pomoci v případě nouze!

  • Při pohybu po zamrzlé vodní ploše dbát co největší opatrnosti – možnost prasknutí ledové krusty je vysoká zejména u ploch s přírodním přítokem a odtokem, kde jsou vyšší teploty v místech průtoku.

  • Po ledové ploše se nepohybujte ve skupinách, může dojít k lokálnímu přetížení ledu vedoucí k náhlému prasknutí.

  • Při pohybu po zamrzlé vodě se mezi jednotlivými osobami doporučuje udržovat vzdálenost přibližně 5m a být navzájem spojeni pomocí lana, obdobně jako při zimní vysokohorské turistice.

  • Zatížení je vhodné rozložit na co největší plochu, proto při pohybu po ledové ploše s výhodou využívejte pomůcky zvyšující zatěžovanou plochu (lyže, sněžnice apod.).

  • Doporučujeme dále osobní záchranné pomůcky využívané v severských státech – tzv. Ice Picks (rýpadlo). Jedná se o krátké kovové hroty s rukojetí (jakoby z běžecké hůlky) přivázané k zápěstí pro případ potřeby. Taková pomůcka nám umožní, ve většině případů, samostatně se vyšplhat z propadlého ledu zpět.

  • S výhodou si s sebou při chůzí čí jízdě po zamrzlé hladině vezměte pomůcky připevněné na laně, které se po ocitnutí ve vodě udrží na hladině a kterých je možno se na základě jejich vztlaku přidržet (prázdné větší PET lahve, balón, nafukovací pomůcky nebo i záchrannou vestu atd.).

  • Při plánované cestě na zamrzlou vodní plochu využijte oblečení z umělých vláken (tzv. funkční prádlo, polyester, polyamid apod.) – při propadnutí do vody nedochází k tak zásadnímu nasáknutí oděvu jako v případě přírodních materiálů (bavlna, vlna, peří apod.). Oblékněte se teple, ale střídmě.

  • Při samotné záchraně tonoucích osob z ledové vody po propadnutí je v prvé řadě nutné nejdříve: uvědomit složky IZS (integrovaný Záchranný Systém) linky 112 nebo 150 a 155. K okraji propadlého ledu se pak přibližujte s ohledem na svoji vlastní bezpečnost velice opatrně, s využitím co největší plochy (plazením, s použití žebříků, desek, klád nebo plavidel) a pokud možno upoutáni na laně s jakýmikoliv i improvizovanými plovacími pomůckami.

  • Po vytažení tonoucího z vody u něj zajistěte základní životní funkce, případně zahajte resuscitaci a vyčkejte příjezdu Zdravotnické záchranné služby. Pokud je tonoucí při vědomí, ihned jej zbavte mokrého oděvu a zabalte do suchého. Udržujte tepelný komfort.

autor: pta
Spustit audio