Hernychova vila je zavřená, na zahradě se ale soutěží

23. únor 2021

Vymyslet vyžití pro celou rodinu není v současné době úplně jednoduché. Zaměstnanci Městského muzea v Ústí nad orlicí to udělali za vás. Stačí jen přijet.

„My jsme využili toho, že zahrada je v uzavřeném prostoru, to znamená, že když přijde rodina s malými dětmi, tak není problém děti pustit volně. Přichystali jsme hru, která souvisí s prvky umístěnými na zahradě. Ty veřejnost vnímá jen jako dekoraci, ale v žádném případě o dekoraci nejde,“ vysvětluje ředitel muzea Radim Urbánek.

Pro malé i velké

Hra má návštěvníky nejenom pobavit, ale také lidem jednotlivé exponáty umístěné v zahradě přiblížit. „A protože bych těch předmětů bylo málo, tak jsme to doplnili dalšími prvky z fasády. A je na rodičích s dětmi, jakým způsobem se do toho pustí. Některé otázky jsou těžší, některé jsou vhodnější pro děti,“ doplňuje Radim Urbánek.

Odměna jednou týdně

K tomu, abyste si mohli hru vyzkoušet, nic speciálního nepotřebujete. „Stačí přijít, mít dobrou náladu a těšit se na to. Všechno ostatní je možné u nás získat, tužku a herní příručku máme u stojanu u hlavního vchodu. Každý týden v úterý pak slosujeme vyplněné herní příručky a pro vítěze máme ceny od celé řady sponzorů. Všechno jsou to předměty, které nejsou jen upomínkové, ale jsou využitelné,“ říká Radim Urbánek.

Přijít můžete kdykoliv. „Vstup v sobotu a pracovní dny není problém. V neděli nefunguje ani restaurace a bohužel ani muzeum, ale dá se k nám dostat. Vrata jsou sice zavřená, ale vedle je branka a tou se dá dostat dovnitř,“ zve k návštěvě zahrady Hernychovy vily Radim Urbánek.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.