V Hernychově vile v Ústí nad Orlicí se krade. Odhalit zloděje můžete i s dětmi

24. červen 2020

V městském muzeu v Ústí nad Orlicí připravují na prázdniny detektivní hru pro celou rodinu. Kdo má chuť stát se detektivem, může si do muzea dojít pro scénář. K dispozici bude od 1. července. O čem detektivka bude? To nám řekl ředitel orlickoústeckého muzea Radim Urbánek.

Detektivní hra popisuje krádež, která se stala v Hernychově vile v Ústí nad Orlicí krátce před první světovou válkou.

Továrník Florián Hernych si objedná do své továrny absolutní novinku – plně automatický tkalcovský stav. Unikátní plánek celého stroje mu ale někdo ukradne z trezoru. Případ řeší policie a vypovídají svědci. Detektiv musí postupně navštívit deset míst v Ústí nad Orlicí, která jsou s příběhem spojená. Postupně získává indicie a hledá zloděje.

Pátrá celá rodina

„Jedná se o krádež a dvanáct podezřelých. Kdo se zapojí, vyzkouší svůj vlastní důvtip. Rodina se může i rozdělit a postupně se rozjet na jednotlivá místa. Pak dát dohromady společně nabyté znalosti a najít zloděje. A máme i bonus navíc. Když správně uhodnete a budete vylosováni, vyhrajete na konci září kolo. Celá soutěž totiž trvá právě do konce září,“ upřesňuje Urbánek.

Příručku s detektivním příběhem si můžete vyzvednout v Hernychově vile – tedy v sídle orlickoústeckého muzea nebo v Galerii pod radnicí, v Informačním centru Ústí nad Orlicí nebo v městské knihovně.

„Celkové odhalení zloděje je možné zvládnout za dva dny. Ale abyste si to pořádně vychutnali, dejte si tři až čtyři dny,“ radí ředitel muzea, který na prázdninové hře pracoval se svými kolegy tři měsíce.

Spustit audio

Související