Výlet okolo Králík nejen na běžkách

Východočeské výlety zamířily do zasněženého městečka Králíky. Jakou trasu si užijete na běžkách a co byste v okolí Králík neměli minout?

Jeden z nejkrásnějších pohledů na Králíky je z věže kostela Sv. Michaela archanděla. Ten stojí na místě původní protestantské kaple na Velkém náměstí. V kostele mají typické varhany známé králické varhanářské školy, kopii půvabné gotické madony a také působivou rokokovou výmalbu.

Z věže kostela si Horu Matky Boží u Králík, jinak také Mariánskou horu, před staletími prohlížel králický rodák Tobias Jan Becker, svatovítský kanovník a později královéhradecký biskup. Splnil si svůj dětský sen, a to postavit na hoře chrám. Poutní komplex založil v roce 1696, kostel Nanebevzetí Panny Marie byl posvěcen v roce 1700. Na jeho hlavním oltáři lidé uctívají obraz Panny Marie Sněžné, který je věrnou kopií díla z baziliky Santa Maria Maggiore v Římě.

Pohled z věže kostela sv. Michaela archanděla v Králíkách směrem k Mariánskému kopci

Přes Horu Matky Boží nebo podél jejího úpatí se můžete vydat i na běžkách. Výchozím bodem může být křižovatka silnic u kláštera na Hoře Matky Boží v Dolní Hedeči. Nejoblíbenější trasa běžkařů potom pokračuje okolo rozhledny Val a vrchu Jeřáb (1002 m n.m.) směrem k lesní kapli sv. Trojice a odtud až k Severomoravské chatě.

Poutní dům v novém

Z vrcholu Hory Matky Boží za pěkného počasí uvidíte Orlické hory, Králický Sněžník, Hanušovickou vrchovinu a také Jeseníky. Kostel Nanebevzetí Panny Marie je otevřený i v době pandemie. Jednou z unikátních památek poutního areálu je Kaple Svatých schodů. Připomíná schodiště v hradu Antonia v Jeruzalémě. Klášterní komplex na Hoře Matky Boží kdysi obýval mužský řád servitů a redemptoristů, ale působily tu i řádové sestry. V dubnu 1950 celý areál uzavřela komunistická vláda a sloužil jako internační tábor pro řeholníky.

Poutní dům na Hoře Matky Boží

V březnu 2021 by měla skončit rekonstrukce zdejšího Poutního domu. Historická budova má nejen novou fasádu, ale velkých změn se dočkal hlavně interiér. Návštěvníkům poskytne několik typů pokojů, novou restauraci, jídelnu a přednáškové sály. V podkroví vzniká nová kaple. Také kostel Panny Marie má nový bezbariérový přístup a na návštěvníky areálu kláštera čeká nové infocentrum a prodejna upomínkových předmětů.   

Také Městské muzeum v Králíkách chce první návštěvníky přivítat slavnostně, a to za zvuků nových varhan. Muzeum dobu, kdy je uzavřené, využilo i k drobným změnám v expozici. Ta se věnuje historii, přírodě i betlémům, protože Králicko proslulo jako kraj betlémářů. K jednomu z mála pokračovatelů staré betlémářské tradice patří řezbář Štefan Hrudka z Vlčkovic, jehož dílnu jsme s Východočeskými výlety také navštívili.

autor: BRA
Spustit audio

Související