Hlavní je, aby přežilo dítě i já, říká bloger Dominik Landsman

27. duben 2015

Dominik Landsman přišel měsíc před porodem své ženy o práci. Po porodu byl chvíli doma i s manželkou, která byla na mateřské dovolené. Nakonec se po čtyřech měsících společně rozhodli, že partnerka se vrátí do zaměstnání a Dominik zůstane na mateřské dovolené.

V Radioporadně mluvil nejen o své péči a výchově, ale i o knize a blogu inspirované právě jeho mateřskou.

„Skočil jsem do toho po nohách. Smířil jsem se s tím,“ říká Dominik Landsman. Reakce jeho okolí jsou různé. Někdo na to reaguje smířlivě, pro jiné je terčem posměchu. „Moji rodiče samozřejmě byli rádi, že mi platili školy a já to dotáhl až na muže v domácnosti,“ říká s ironií Dominik.

Do studia Českého rozhlasu Pardubice dorazil i se svým synem. Nesehnal totiž hlídání. A dvouletý kluk se rozhodl během rozhovoru všechno prozkoumat. Zajímaly ho vypínače, mikrofon a všechno, co svítilo. Tatínek nevěděl, jestli má odpovídat nebo vychovávat. Proto je náš záznam proloženými větami typu: nech toho, nesahej na to, ještě nikam nejdeme.

Nežehlím a neperu

Narození prvního dítěte je těžká zkouška pro každou maminku, natož pak pro otce. Roztomilé miminko vám převrátí život vzhůru nohama. „Nejtěžší je pro mě zvládnout nepravidelný spánek. Nelíbí se mi přebalování. I když slavíme už dílčí úspěchy na nočníku,“ užije Dominik Landsman výraz „my“, stejně jako většina maminek na mateřské dovolené. A mluví ještě o stereotypu, který ho nebaví. Všechny dny se mu zdají být stejné.

Mateřská dovolení v tradičním podání je často velkou prověrkou vztahu. Žena je celý den s dítětem, sociálně izolovaná a těší se na svého muže, až přijde z práce, aby si mohla konečně popovídat s někým dospělým. Partner je ale mnohdy unavený, povídat si nechce a konflikt je na světě. Jak to chodí u Landsmanů?

„Moje partnerka se také vrací unavená z práce, ale přijde za unaveným partnerem. Jsme svorně doma pospolu unavení a kolem nás pobíhá neunavitelné dítě,“ popisuje situaci Dominik. Naopak, netypická situace je semkla a utvořili úderný tým. A udělali dobře. Mají totiž neposedného potomka. Mimochodem, těsně před návštěvou našeho studia se mu podařilo v zápalu hry urazit svému tatínkovi kus zubu.

Každou ženu by během rozhovoru napadla otázka, kdo se stará o domácnost. Tohle většinou matky na mateřské dovolené mají zahrnuté ve svém „dovolenkovém balíčku“. Proto se často večer plazí únavou.

Dominik Landsman se synem - rodinná pohoda

„Nemám sílu dělat všechno. Vařím a uklízím. Ale upustil jsem od činností, které mě nebaví. Nežehlím a neperu. Nemám na to psychicky ani dovednostně. Netuším, jak se pere, nikdy jsem to nedělal,“ říká Dominik Landsman. Během vysílání se nám prostřednictvím emailu ozval další otec na mateřské.

„Musím potvrdit, že je to mazec, nehledě toho že k tomu musím jednou týdně do práce, jako zastupitel na obecní úřad, udělat dříví a opravit auto, obstarat ovce a slepice. Tak všem chlapům na mateřské ZDAR,“ napsal posluchač Martin Havlíček.

Moje výchova je trochu anarchie

Jak správně vychovávat dítě? To je otázka, která dokáže vzbudit silné emoce. Některé matky do nekonečna vysvětlují. Jiné svým dětem nechávají volnost. Další usínají s knihou Respektuj a buď respektován pod polštářem.

Jakou cestou se rozhodl jít Dominik?

„Žádné přístupy k výchově jsem nestudoval. Dělám to intuitivně. Mým cílem je, aby dítě přežilo a abych přežil i já. A aby co nejméně věcí bylo doma zničeno. Je to trochu anarchie,“ přiznává Dominik Landsman. Občas zkouší nějaké tresty, ale ty se prý naprosto míjí účinkem.

Začal jsem psát, abych nezešílel

Kniha Deníček moderního fotra vznikl na základě úspěšného blogu. Popisuje vtipně zážitky, situace a strasti otce na mateřské dovolené. Čtenáři se baví tím, jak malý „Čeněk“ dokáže svým rodičům pořádně zatopit.

Anketa


To vůbec ne. Na plný úvazek ledaskde, ale na té mateřské si myslím, že by mi to vůbec nešlo. Nevěděl bych, jak si se vším poradit. Měl bych strach.Jakub Malý, moderátor, otec 3,5 letého syna


Já říkám, že si to dovedu představit. Neustále radím své partnerce, jak to má dělat, ale asi bych to nezvládnul.Miroslav Hruban, moderátor otec 2 letého syna

„Blog jsem začal psát z pudu sebezáchovy. Potřeboval jsem dělat ještě něco jiného, než se starat o dítě, abych nezešílel. Když syn konečně usne, píšu i já. Je to snaha o udržení určitého intelektu, ale i vybouření, které po té péči potřebuj,“ vysvětluje Dominik Landsman.

Blog je pro něj literatura. Píše ho s nadsázkou a humorem. Změnil jména svým blízkým. Možná proto jeho syn nereagoval na fotografa ve studiu, který ho oslovoval „Čendo“. Proč by také reagoval, když to Čenda není. On je přece jenom inspirací pro literární postavu. Někteří čtenáři popisované příběhy berou jako ryzí dokument a dávají najevo, co si o takovém otci myslí.

„Byly to ohlasy ve stylu, že jsem otec k ničemu a vychovávám kriminálníka a zatratili mě,“ uvádí Dominik Landsman.

Akční záznam Radioporadny

Díky Landsmanovi juniorovi můžete v záznamu slyšet komentáře a hlášky, které se jinak v našem vysílání neobjevují. Přesto jsme zvládli probrat i další témata. Jak manželka snáší odluku od dítěte? Co znamená termín „přemotivovaná partnerka“? Co dělá Dominik, když se nemusí synovi věnovat? Co by řekl, kdyby partnerka chtěla další dítě?

autor: PRO
Spustit audio