Hledáte zábavu pro děti? Vyrobte ze starých látek a svetrů hadrové zvířátko

26. říjen 2022

Staré polštáře, svetry nebo ubrusy nemusí skončit v popelnici. Zkušená restaurátorka Jana Baboráková využívá staré textilie a dává jim nový život v podobě hadrových zvířátek a panenek.

„Nejdřív musíte mít představu, jak to zvíře bude vypadat. Pak si uděláte střih z pevné látky. Nejlepší je třeba starý lněný ubrus, který rozstříháte a vyrábíte jednotlivé válečky, které plníte nejlépe výplní ze starých polštářů. Stačí  nohy, tělo, ruce, hlava a máte hotovo,“ vysvětluje výtvarnice.

Oči musí mít výraz

Není vůbec jednoduché vytvořit u ručně vyráběných panenek nebo zvířátek sympatický a opravdový výraz. Nejdřív se musí obličej vyšít bavlnkou, teprve potom domalovat.

„Můj úžasný manžel Ivan Baborák mi pomohl s malováním obličejů. A u kozy jsem mu dovolila se vyřádit. Podívejte se na ni, je to prostě potvora. Zajímavé je, že žádná moje panenka ani zvířátko nemá stejný výraz,“ popisuje výtvarnice.

Výstava a módní přehlídka v Chrasti

Jana Baboráková restauruje staré loutky, vyrábí panenky, zvířátka, ale je také módní návrhářkou. „Navrhovat a šít pro lidi je skvělé, ale mají k tomu připomínky. To u panenek se můžu vyřádit. Co jim obléknu, to schválí a mlčí,“ směje se návrhářka. Její práci můžete vidět ve čtvrtek 27. 10. na výstavě v zámecké kapli v Chrasti.

Muzeum a galerie v Chrasti na Chrudimsku se dnes totiž loučí s obrazy jejího manžela - malíře a grafika Ivana Baboráka. Součástí bude i módní přehlídka Jany Baborákové. Představí svou kolekci šitých a malovaných šatů a pletených  a kabátů.

Spustit audio

Související