Na výstavu malíře Korečka chodí i čerti. Ale až před zavíračkou

19. srpen 2022

Krajina Železných hor, venkovské usedlosti, chrudimská panoramata a taky moře, ostrovy. To jsou hlavní motivy obrazů Jaroslava Korečka. Do 11. září je můžete vidět na zámku Nasavrky.

„Výstava se plánovala na mé 75. narozeniny, pak přišel covid. Ještě letos na jaře jsem si říkal, jestli na to budu mít síly. Museli mi všechno vynést nahoru. Za chvíli by museli vynést i mě. Je to určitě moje poslední velká výstava,“ říká.

Zámečník a námořník

Jaroslav Koreček se narodil v roce 1946 v Pardubicích. Žije a tvoří ve Škrovádu. Malovat začal ještě na základní škole. Po vyučení zámečníkem v Transportě pokračoval u akademického malíře Jana Hlíny v Heřmanově Městci. V 90. letech dokončil stavbu plachetnice. Po řekách a kanálech se napříč Evropou vydal na jih Francie. Několik let se následně toulal po pobřeží Provence, Korsiky, Elby a Itálie.

Malíř Jaroslav Koreček se svým obrazem

„Sice cesta trvá měsíc, ale pak se svobodně pohybujete po březích a nasáváte atmosféru. Mám v sobě takovou romantickou povahu. Moře ctím a nepodceňuju ho. Samozřejmě jsem tam taky dost maloval. Asi rok jsem byl v zátoce Saint-Tropez. Loď je práce na deset let. Sám bych to nepostavil. Bylo to s pomocí kamarádů. Pak následuje spousta kontrol. Ani nevím, jestli je v současné době možné loď postavit.“

Korečkovu tvorbu momentálně představuje jubilejní 50. ročník Nasavrcké palety. Na zámku je otevřená od úterý do neděle v časech 9-12 a 13-17. A 28. srpna bude další koncert mezi obrazy. Od 18 hodin vystoupí flétnistka Kristina Vaculová a klavírista Bohumír Stehlík.

„Skoro bych řekl, že tam straší. Když jsem obrazy instaloval, tak jsem někde v rozích zahlédnul čerty. S nimi jsem kamarád. Ještě pořád existuje podzemní chodba z hradu Strádov, vedle je Peklo. Ale chodí až před pátou,“ podotýká s úsměvem Koreček.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.