Holit, nebo neholit? Hasiče rozdělil spor o vousy

5. září 2016

Mezi hasiči doutná spor kvůli bradkám. Podle platných předpisů mohou členové výjezdových jednotek nosit maximálně krátký knír. Jenže někteří z nich si stěžují, že pravidla zamrzla v čase - jsou zbytečně tvrdá a neodpovídají současnému vybavení.

Generální ředitelství hasičského záchranného sboru proto dokonce zadalo odborné posudky, aby zjistilo, jestli jsou vousy skutečně nebezpečné.

„Prostě ušetřit třeba ráno ten čas, kdy se opravu před každým nástupem na směnu musíme oholit a upravit. To je třeba ten důvod, proč nosím bradku já,“ říká hasič Jakub, který si raději nepřeje uvést celé jméno ani jednotku.

Novým maskám prý vousy nevadí

Vyhláška platí jedenáct let. Dýchací přístroje jsou teď podle hasičů spolehlivější a masky těsnější. „Předpis byl vytvářen v době, kdy vlastně ještě nebyly izolovány dýchací přístroje přetlakové. Už tedy není na místě a mohl by se zmírnit a upravit,“ vysvětluje profesionální hasič.

Za bezpečnou úpravu se považuje délka vlasů v obličejové části maximálně po obočí, nepřesahující ušní boltce a na krku maximálně dosahující po úroveň límce košile. Tvář musí být hladce oholena; povolen je pouze krátce střižený knír, který v neupraveném stavu nezasahuje do těsnicí linie masky nebo polomasky.

Vyhláška č. 247/2001 Sb., o organizaci a činnosti jednotek PO ve znění vyhlášky č. 226/2005 Sb.

Pravděpodobnější je ztráta zásoby vzduchu, než to, že zasahující hasič něco vdechne, popisuje hlavní riziko velitel požární stanice v Chrudimi Petr Drápalík.

„Například, jestli budete izolační přístroj používat třeba 40 minut, tak při té netěsnosti se můžete dostat klidně na kratší úsek, na poloviční nebo třeba na třetinový. Takže potom není ten efekt práce takový,“ vysvětluje dál profesionální hasič.

Hasič zasahuje u požáru haly s počítači

Spor o bradky se rozhodlo vedení Generálního ředitelství hasičského záchranného sboru vyřešit tak, že zadalo posudky. O odborná stanoviska požádalo Státní úřad pro jadernou a chemickou bezpečnost a Výzkumný ústav bezpečnosti práce.

„Oba se shodly na tom, že nošení bradky v těsnící linii masky nebo polomasky ohrožuje bezpečnost jejich nositelů,“ popsal výsledek posudků šéf Hasičského záchranného sboru České republiky Drahoslav Ryba.

Pro členy výjezdových jednotek tak zůstává povolený jen krátce střižený knír.

autor: kop
Spustit audio