Hormonální jóga je těžká, ale může pomoct při neplodnosti i menopauze

12. říjen 2023

Hormonální jóga je poměrně náročná, ale pokud se cvičí poctivě, může pomoct lidem se sníženou funkcí štítné žlázy, ženám s polycystickými vaječníky, dokáže aktivovat plodnost u žen i mužů, upravit menstruační cyklus, či ulehčit ženám období menopauzy.

Během cvičení hormonální jógy se používají ásany s typy dechu bhastrika a udžají, což jsou pokročilé jógové dechy, které jsou velmi účinné. Jak to v praxi vypadá? Zeptali jsme se zkušené lektorky Kateřiny Šteklové, která před šestnácti lety založila v Pardubicích Malaya centrum jógy a meditace.

Práce s dechem v pozici svíčka

„Při hormonální józe se pracuje s dechem. Jednou z možností je plný nádech a ve výdechu razantní vtažení břicha dovnitř. Musí se to velmi poctivě trénovat. Například když chceme podpořit činnost štítné žlázy, klient se dovede do pozice svíčky a použije udžají dech, to znamená, že si vytvoří úzkou štěrbinu v krku a vydává zvláštní chrčivý zvuk. Je potřeba se to učit spolu se zkušeným lektorem,“ popisuje Kateřina Šteklová, která díky své dlouholeté praxi může potvrdit pozitivní výsledky, které přináší poctivé cvičení.

Lektorka jógy Kateřina Šteklová

„Velmi dobré výsledky jsou u párů, kterým se nedaří mít miminko. Ideální je, když chodí cvičit oba. I menopauza může být příjemným obdobím v životě ženy, ale je potřeba disciplína, jedna lekce týdně nestačí. Ženy skutečně musí cvičit i doma, nejlépe každý den. Moje zkušenost je taková, že pozitivní účinek se projeví velmi rychle, a když to ženy zjistí, samy se snaží, aby jim bylo líp,“ potvrzuje lektorka.

Co může přinést jóga dětem? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související