Houbová čalamáda
Potřebujete: 1 kg cibule, nadrobno nakrájet, 1 kg papriky červené i zelené, jedno a půl až dvě kila hub
Postup: Houby nakrájíme na kousky, povaříme 2 až 5 minut, scedíme a opereme. Smícháme s cibulí a paprikou v kastrolu a připravíme si
nálev:
Nálev: 3 dcl vody, 4 dcl octa, 6 dkg soli, 25 - 30 dkg cukru krystalu, 10 kuliček nového koření, 5 - 10 bobkových listů. Nálev svaříme, necháme vychladnout, smícháme s výše uvedenými ingrediencemi, necháme na 24 hodin odležet, občas zamícháme. Druhý den dáváme do skleniček a sterilujeme při 100 stupních půl hodiny.
Čalamáda se přidává například ke grilovanému kuřeti, hodí se pod maso i samostatně coby houbový salát.
Recept nám diktovala paní Marie Koubová z obce Orel, děkujeme.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.