Houby na způsob matjesů
Potřebujete: 1kg hrubě pokrájených čerstvých, tvrdých hub, 1 lžíce octa, 6 ks bobkového listu, ½ lžičky celého pepře, 12 kuliček nového koření, olej, necelé 2 lžíce soli, 2 větší cibule pokrájené na tenčí čtvrtkolečka
Postup:
Do vroucí vody idáme polovinu koření, ocet a houby a povaříme asi dvacet minut. Scedíme a propláchneme studenou vodou. Vybereme koření, ve kterém se houby vařily. V míse je smícháme s cibulí, druhou polovinou koření a solí. Dáme do uzavíratelné sklenice, nepěchujeme. Setřeseme a zalijeme olejem. Zavřeme a necháme uležet asi tři dny v lednici.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.