Hlína je potvora. Všechno si pamatuje a občas se mnou nesouhlasí, směje se keramička ze Svídnice

15. prosinec 2021

Svídnická keramika vzniká už dvacet dva let. Krajkovou i režnou keramiku pocházející z této dílny si nacházejí lidé se zájmem o ruční práci nejen z Pardubického kraje.

Na Svídnické keramice se podílejí tři keramičky, jejichž vztah je za ta léta doslova rodinný. A když přijdete do jejich dílny, je to znát. Vybrat si můžete krajkovou nebo režnou keramiku. A uvidíte výrobu v praxi.     

Točení na kruhu nejde naučit za hodinu

„Točení na kruhu je běh na delší trať. Přestala jsem lidi učit točit, protože ten hrnek nevznikne hned. Keramik, který mě zaučoval, řekl, že mi musí projít rukama aspoň metrák hlíny, abych poznala, o co jde,“ vysvětluje Alena Effenbergerová a jedním dechem dodává, že i po dvaceti letech ji hlína překvapí.

„Hlína se se mnou kolikrát nesouhlasí. Já si s ní povídám, a když někdy pracuju s nechutí, tak si to, potvora, pamatuje. Jsou dny, kdy přijdu ke kruhu a opravdu to nejde, a já vím, že nemá cenu ani začínat. Naopak věci, které dělám v pohodě a v dobré náladě, většinou vyjdou. A pak jsou věci, které dělám proto, že musím. Jsou to tzv. chlebovky na výdělek. A hlína se brání. Věřte mi, je to skutečně tak. A když se blíží Vánoce, tak žádná z nás nechce otevřít dveře pece. Bojíme se, že všechno bude popraskané,“ smějí se keramičky Alena a Dana.

Andílci z dílny Svídnická keramika

Typická krajková keramika vychází z tradice „Habánského šálu“. Jedná se o keramiku točenou na hrnčířském kruhu a zdobenou ručním prořezáváním skalpelem.

„Alena Effenbergerová točí na kruhu, pak se nechá hrubý výrobek zaschnout, musí získat konzistenci kůže. Skalpelem se pak vyřezávají různé obrazce a nakonec se to celé zkompletuje, důležitá je samozřejmě glazura,“ vysvětluje postup Dana Procházková. Druhým typem keramiky ze Svídnice je režná. Ta svou syrovostí tvoří protipól keramiky krajkové.

Jaké výrobky z hlíny vytváří Alena Effenbergerová nejraději a proč si skalpely vyrábí sama? Uslyšíte v audiu pořadu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.