Hrajeme spolu za Pardubice. Bez roušek a proti Hradci

23. leden 2023

Před basketbalem koncert. Tenhle osvědčený princip drží dlouholetá akce. V sobotu 28. ledna bude mít 9. pokračování.

„Přesně si pamatuju ten moment, když s myšlenkou přišel velmi opatrně Pavel Stara za basketbalový klub do filharmonie. Myslel si, že za tři minuty bude venku. Ale mě ta myšlenka nadchla. Zdálo se, že půjde o jeden ojedinělý podvečer, kdy dokážeme, že k sobě sport a kultura mají blíž, než by si kdokoliv mohl představit. Ale první ročník měl obrovský ohlas,“ vzpomíná čestná prezidentka projektu Jarmila Zbořilová.

Skupina mimo škatulky

Komorní filharmonie Pardubice si letos pozvala kapelu Sto zvířat. „I hudební odborníci mají problém s jejím zařazením. Nejčastěji se o ní mluví tak, že je to kapela produkující styl ska. Ten vznikl na Jamajce, jsou do něj přimíchané afro-kubánské rytmy, slyšíme tam jazz z New Orleans, občas punk, dokonce rock, chvílemi rokenrol. Interpretace je s lehkou nadsázkou a doplněná zvukomalebnými texty. Nabije vás to silnou energií. Ještě si připočtěte aranže pro symfonický orchestr.“

Čtěte také

Sobotní hudebně-sportovní svátek odstartuje v 16:30 v multifunkční aréně. Sportovní část obstará Beksa a Královští sokoli z Hradce Králové. „Zatímco filharmonie si může vybrat, s kým na palubovce bude hrát, basketbalistům to určuje los v nejvyšší soutěži. Tentokrát to vyšlo na východočeské derby. Čekáme širokou fanouškovskou základnu Hradce. Už dřív jsme docílili diváckého rekordu, kdy jsme atakovali hranici 6 000 lidí,“ připomíná Zbořilová.

Celá akce má taky charitativní podtext. V uplynulých osmi ročnících šlo na dobročinné účely skoro 235 000 Kč. Letošní výtěžek poputuje do školy Svítání.

Covid jako nesmazatelná vzpomínka

Ředitelka Komorní filharmonie Pardubice Jarmila Zbořilová

Aktuální ročník je po letech bez restrikcí. „Orchestr hrál odděleně v Sukově síni, basketbalisté na Dašické a byli jsme propojení on-line. Absolvovala jsem úvodní řeč s rouškou na ústech v prázdném sále s nějakou nadějí, že se někde někdo dívá. Pak jsme se jenom přepočítávali, kolik nás kde může být, kdo je testovaný, kdo je očkovaný. Vrátili jsme se do arény s omezenou kapacitou. Letos se těšíme, protože už žádná omezení nejsou,“ uzavírá Zbořilová.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související