Novoměstská filharmonie proniká do Pardubic. Muziku doprovodí sametové dokumenty

14. listopad 2022

Mladý orchestr z Nového Města nad Metují se v krajském městě představí poprvé. V Sukově síni Domu hudby zazní 17. listopadu symfonické básně z cyklu Má vlast a Slovanské tance. K večeru se připojí i Post Bellum.

„S orchestrem vystupujeme spíš v Královéhradeckém kraji. Přemýšleli jsme, kam bychom se podívali za hranice a napadly nás Pardubice, protože mají krásný sál. Zároveň jsme rádi, když koncerty nejsou jenom o muzice, ale mají i nějaký společenský přesah. A tak jsme narazili na Paměť národa,“ vysvětluje šéfka novoměstských filharmoniků Eliška Kratěnová.

Historie s oslavou české hudby

Paměť národa Východní Čechy během koncertu promítne dva dokumenty. „První nabízí vzpomínky pamětníků na období sametové revoluce v Praze. Druhý bude mít premiéru a věnuje se událostem roku 1989 v Pardubicích. Moc se na tento projekt těším. Děkuju Elišce, že nás oslovila s tímto nápadem. Pohled do historie a oslava české hudby tvoří zajímavou symbiózu,“ pochvaluje si ředitel pobočky Michal Bureš.

Na podzimním turné podle Kratěnové filharmonie prezentuje hudební kontrast mezi dvěma nejznámějšími českými skladateli Bedřichem Smetanou a Antonínem Dvořákem. „Jsme symfonický orchestr, který tvoří studenti i řada nadšených amatérů. Všichni to děláme ve volném čase. Scházíme se každou sobotu. Ročně odehrajeme zhruba 12 koncertů. Máme rádi klasickou muziku a baví nás dělat něco pro společnost. Jsme taková rodina. Asi 70 lidí.“

Novoměstská filharmonie slaví 60. narozeniny

Mezi další zastávky podzimního a novoročního turné Novoměstské filharmonie patří Nové Město nad Metují (19. a 20. listopadu), Dobruška (7. ledna) a Solnice (8. ledna).

Vraky do Hradce

Pro sousední Hradec Králové Paměť národa Východní Čechy připravila na sváteční den výstavu Příběhy z Ukrajiny. „Přivezli jsme tři autovraky civilních aut. Umístíme je na náměstí 28. října. U nich budou informační panely, které kolemjdoucí uvedou do souvislostí. Každý z nich má na sobě tlačítko, který přehrává vyprávění majitele vozu, příběh auta. Vidíme důsledky napadení suverénního státu ruskými vojsky pro civilní obyvatele. Slavnostní zahájení bude 17. listopadu ve 14 hodin.“

A v pondělí 21. listopadu bude vernisáž výstavy Samet v divadle. „Umístili jsme ji do budovy Východočeského divadla Pardubice. Ta během sametové revoluce hrála významnou roli. Lidé si budou moci přečíst autentické vzpomínky tehdejších hybatelů revolučního dění,“ dodává ředitel Paměti národa východní Čechy Michal Bureš.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.