Hrnkové cibuloviny nemusí po odkvětu skončit v koši. Co s nimi?

16. březen 2022

Všechny jarní cibuloviny se teď v zahradnictvích velmi dobře prodávají. Jsou celkem otužilé, takže nás naladí na jaro nejen v obýváku, ale i na terase nebo na dvorku. Pokud si koupíte hrnkové cibuloviny, můžete je mít napořád.

Řezaných růží nebo gerber jsou zákazníci zřejmě přesyceni, jarní cibuloviny skutečně vyhrávají. „Asi už všichni potřebujeme jaro, to je vždycky tak nějak líp,“ usmívá se pardubický zahradník František Hlubocký.

Cibuloviny v květináči je třeba i hnojit

Cibuloviny, které si pořídíme pro potěchu oka, můžeme využít i po odkvětu. Pokud ovšem máme zahradu, kam se dají vysadit. V tom případě je dobré o cibuloviny dobře pečovat už v květináči. Je třeba je nejen zalévat, ale také hnojit, stačí běžným hnojivem na pokojové květiny. Když přestanou dělat parádu, vysadíme je do zahrady.

Výsadba cibulovin (ilustrační foto)

„Není třeba pro ně hledat zvlášť opečovávaný kout. Můžete je dát klidně na kraj keřové skupiny nebo do trávníku, kam se moc nechodí, aby měly klid. Po čase se schovají pod zem, vy můžete trávník klidně sekat a brzy na jaře se těšit na jejich znovuzrození. Na jaře pak není nic krásnějšího, než rozkvetlý kosatec na trávníku plném sedmikrásek,“ říká František Hlubocký.

Potřebujete cibuloviny vyrýt a přesunout na jiné místo? V záznamu pořadu uslyšíte, kdy je pro to nejlepší doba.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.