Hustá fazolová polévka je skvělá do zimy a plískanic. Zahřeje vás a dodá potřebnou sílu i energii

Dnes si připravíme tzv. „obědovou polévku". Tak většinou doma říkáme hustým polévkám, které směle s kouskem pečiva nahradí vydatný oběd. Mezi nejoblíbenější patří například gulášová, dýňová, rajčatová, čočková a třeba i fazolová.

V průběhu let se změnily názory odborníků na mnoho potravin. Některé dříve doporučované jsou dnes diskutabilní a naopak.

Ingredience
  • 1 šálek suchých červených nebo bílých fazolí
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 bobkové listy
  • 1 velká červená paprika
  • 1 konzerva krájených rajčat
  • 1/2 lžičky sladké papriky
  • 1 lžíce vinného octa
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 200 g hustého jogurtu
  • hrst strouhaného parmazánu
  • čerstvá petrželka na ozdobu

S vědeckým výzkumem se také zpřesnily hodnoty zastoupení vitamínů a minerálů v různých potravinách. Ovšem jedním z mála jídel, které dříve i dnes vévodí zdravému jídelníčku, zůstávají polévky.

Nakonec i naše babičky a prababičky dobře věděly - že „polévka je grunt“. Dobře to věděly, často to říkaly a my tuhle větu říkáme často také. Je to totiž pravda - dobrá polévka je prostě základ! Naši předkové to věděli lépe než my, a tak si polévku dopřávali každý den.

Možná to bylo také tím, že byla levným jídlem, zároveň ale vydatným a zdravým. Proto se přinášela často na stůl již ráno, aby dodala na dlouho energii mužům, ženám i dětem, kteří se pak vydávali pracovat celý den na pole.

Postup:
Fazole nechte namočit přes noc. Druhý den je smíchejte s cibulí pokrájenou na čtvrtky, česnekem a bobkovým listem, dejte do hrnce a zalijte studenou vodou tak, aby hladina o 5 cm převyšovala fazole. Přiveďte k varu, osolte, stáhněte plamen a vařte tak dlouho, až budou fazole měkké, ale ještě se nebudou rozpadat (asi 40 minut). Vyjměte bobkové listy a dejte fazole zatím stranou.
Zahřejte 2-3 lžíce oleje, vhoďte na kostičky pokrájenou cibuli a plátky česneku, a až zesklovatí, přidejte na kostky nakrájenou papriku. Jakmile začne zlátnout, poprašte ji sladkou paprikou a vlijte rajčata. Zakápněte octem, osolte a po 10 minutách varu přidejte fazole (můžete je slít nebo použít i s tekutinou, to je na vás) a vývar. Vařte dalších 30 minut, aby se chutě propojily. Dolaďte solí, pepřem a cukrem. Vlijte do misek, ozdobte kopečkem jogurtu, hoblinami sýra a petrželkou.

Složení polévky procházelo obměnami po celý rok. Zatímco na podzim a v zimě to byly spíše hutnější polévky luštěninové a zeleninové, v jarních měsících, kdy už zásoby docházely, se do polévek přidávaly první jarní bylinky a planě rostoucí zelené natě, které zároveň doplňovaly vitamíny a minerály, které člověk po zimě potřebuje.

Jak polévka pomáhá tělu

Makrobiotici, kteří mají polévku ve svém každodenním jídelníčku, ji velmi cení pro to, že organizmus zahřívá, uvolní, dodá mu potřebnou energii a cenné minerální látky i vitamíny na celý den. I oni ji nejednou servírují na svůj stůl již zrána jako zdravou a dobrou snídani.

Dalším pozitivním přínosem je, že organizmus zavodní a snědené množství polévky se započítává do celkového denního pitného režimu.

Lidské tělo ocení na polévce i to, že je teplá. Organismus lépe tráví potraviny, které nejsou studené.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

Nebojte se klasiky!

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?