Hustá fazolová polévka je skvělá do zimy a plískanic. Zahřeje vás a dodá potřebnou sílu i energii

Dnes si připravíme tzv. „obědovou polévku". Tak většinou doma říkáme hustým polévkám, které směle s kouskem pečiva nahradí vydatný oběd. Mezi nejoblíbenější patří například gulášová, dýňová, rajčatová, čočková a třeba i fazolová.

V průběhu let se změnily názory odborníků na mnoho potravin. Některé dříve doporučované jsou dnes diskutabilní a naopak.

Ingredience
  • 1 šálek suchých červených nebo bílých fazolí
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 bobkové listy
  • 1 velká červená paprika
  • 1 konzerva krájených rajčat
  • 1/2 lžičky sladké papriky
  • 1 lžíce vinného octa
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 200 g hustého jogurtu
  • hrst strouhaného parmazánu
  • čerstvá petrželka na ozdobu

S vědeckým výzkumem se také zpřesnily hodnoty zastoupení vitamínů a minerálů v různých potravinách. Ovšem jedním z mála jídel, které dříve i dnes vévodí zdravému jídelníčku, zůstávají polévky.

Nakonec i naše babičky a prababičky dobře věděly - že „polévka je grunt“. Dobře to věděly, často to říkaly a my tuhle větu říkáme často také. Je to totiž pravda - dobrá polévka je prostě základ! Naši předkové to věděli lépe než my, a tak si polévku dopřávali každý den.

Možná to bylo také tím, že byla levným jídlem, zároveň ale vydatným a zdravým. Proto se přinášela často na stůl již ráno, aby dodala na dlouho energii mužům, ženám i dětem, kteří se pak vydávali pracovat celý den na pole.

Postup:
Fazole nechte namočit přes noc. Druhý den je smíchejte s cibulí pokrájenou na čtvrtky, česnekem a bobkovým listem, dejte do hrnce a zalijte studenou vodou tak, aby hladina o 5 cm převyšovala fazole. Přiveďte k varu, osolte, stáhněte plamen a vařte tak dlouho, až budou fazole měkké, ale ještě se nebudou rozpadat (asi 40 minut). Vyjměte bobkové listy a dejte fazole zatím stranou.
Zahřejte 2-3 lžíce oleje, vhoďte na kostičky pokrájenou cibuli a plátky česneku, a až zesklovatí, přidejte na kostky nakrájenou papriku. Jakmile začne zlátnout, poprašte ji sladkou paprikou a vlijte rajčata. Zakápněte octem, osolte a po 10 minutách varu přidejte fazole (můžete je slít nebo použít i s tekutinou, to je na vás) a vývar. Vařte dalších 30 minut, aby se chutě propojily. Dolaďte solí, pepřem a cukrem. Vlijte do misek, ozdobte kopečkem jogurtu, hoblinami sýra a petrželkou.

Složení polévky procházelo obměnami po celý rok. Zatímco na podzim a v zimě to byly spíše hutnější polévky luštěninové a zeleninové, v jarních měsících, kdy už zásoby docházely, se do polévek přidávaly první jarní bylinky a planě rostoucí zelené natě, které zároveň doplňovaly vitamíny a minerály, které člověk po zimě potřebuje.

Jak polévka pomáhá tělu

Makrobiotici, kteří mají polévku ve svém každodenním jídelníčku, ji velmi cení pro to, že organizmus zahřívá, uvolní, dodá mu potřebnou energii a cenné minerální látky i vitamíny na celý den. I oni ji nejednou servírují na svůj stůl již zrána jako zdravou a dobrou snídani.

Dalším pozitivním přínosem je, že organizmus zavodní a snědené množství polévky se započítává do celkového denního pitného režimu.

Lidské tělo ocení na polévce i to, že je teplá. Organismus lépe tráví potraviny, které nejsou studené.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka