I ryby mají své chutě. Je libo žížalu nebo umělou kukuřici s příchutí jahody?

7. květen 2015

Rybáři jsou v těchto dnech ve svém živlu. Počasí přeje hlavně kaprařině. Na některých vodních plochách je lov kaprů povolen právě od května. Jinde mohou rybáři chytat tyto ryby celoročně. Jak nám řekl rybář Václav Ehrlich, kapři se dají lovit i v zimě.

Ale v těchto dnech je to rozhodně příjemnější. Počasí přeje i delšímu posezení v přírodě. Někteří rybáři prostě sbalí to nejnutnější a vyrazí k vodě na dovolenou.

Zajímavé je, že ryby jsou docela mlsné. A sami rybáři je rozmazlují nejrůznějšími příchutěmi. "U návnad pro kaprovité ryby jsou v oblibě například ovocné příchutě, velice jim "jede" pikantní chilli." Dozvěděli jsme se od Václava Ehrlicha.

Tradiční žížala

Osvědčená klasika, kterou rybáři s úspěchem používají už od nepaměti. Existuje několik druhů žížal, které jsou vhodné pro jednotlivé metody lovu.

Na položenou se používají spíše rousnice. To jsou žížaly, které mají masitou a dlouhou stavbu těla. Pokud rousnice nastražíte správně, vytvoří se z nich pro ryby velice lákavé „klubko“. Dobré je nechat rousnicím volné konce, které se ve vodě následně pohybují a lákají tak ryby.

Menší žížaly jsou výsadou plavané. Hodí se pro menší háčky, které se navazují pod splávky.

Položená se používá tam, kde potřebujete dostat svou nástrahu dále od břehu. Na plavanou sázejí rybáři na březích menších vod, kde připraví rybám pochoutky blíž u břehu.

Žížala podhorská

Umělá kukuřice

Je to plovoucí umělá návnada kapraře, ať už sedícího nebo v pohybu. Je vhodná i na cejna, lína, jelce a parmu. Imituje návnadu na háček. Prodávají se různé příchutě včetně bílé čokolády nebo jahody.

Boilies

U nás v dnešní době jednou z nejžádanějších návnad a nástrah. Za posledních dvacet let se stále vyvíjí a zdokonaluje. Na trhu je hotové boilies, mražené boilies a plovoucí boilies v různých příchutích a průměrech. Skládá se z vařeného těsta a dalších přísad jako je rybí maso, mléko, obiloviny nebo zelenina. Přimíchávají se vajíčka jako pojivo.

Někteří rybáři si podle nejrůznějších originálních receptů připravují boilies doma sami. Ti, kteří mají méně času nebo kuchařského nadání, koupí průmyslové krmivo. Boilies má vždy kulatý tvar, který umožňuje přesné nahození v místě lovu. Jeho výhodou je, že ve vodě vydrží déle, než například chléb, který se brzy rozpustí.

autor: jsl
Spustit audio