Jahelník se švestkami
Potřebujete:1l mléka, 20dkg jahel, 10dkg másla, 2 vejce, 12dkg pískového cukru, sůl, 20dkg sušených nebo 0,5kg čestvých švestek, tuk na vymaštění formy, moučkový a vanilkový cukr
Postup:
Jáhly propláchneme ve studené vodě a potom několikrát přelijeme vařící vodou, aby zmizela hořkost. Nécháme jáhly okapat a po okápání vysypeme do vařícího mléka. Přidáme menší část másla a na malém ohni uvaříme a stále mícháme. Měkké jáhly necháme prochladnout za občasného promíchání. Zbytek másla utřeme s cukrem, přidáme žloutky a trochu našleháme. Vmícháme do jáhlové vychladlé kaše. Z bílků ušleháme sníh a vmícháme jej také do kaše. Polovinu jáhlové hmoty nalejeme do vymaštěné formy, povrch uhladíme a pokryjeme nabobtnanými sušenými švestkami nebo odpeckovanými čerstvými nebo kompotovanými švestkami. Pokryjeme zbytkem jáhlové hmoty a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi půl hodinky. Při servírování posypeme moučkovým cukrem.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.