Jahelný nákyp

Potřebujete: na kaši: 250g jahel, 5dcl mléka, 4 kostky cukru, 3dkg másla, špetku solidalší: 8dkg másla, 12 dkg práškového cukru, 1 vanilkový cukr, 4 žloutky, citrónová kůra, 4dkg strouhaných mandlí nebo ořechů, tuhý sníh z bílků, rozinky nebo švestky

Postup:
Jáhly spaříme vařící vodou, vodu slijeme a znovu spaříme, aby jáhly nebyly hořké, pak prolijeme studenou vodou. Do hrnce dáme jáhly a zalijeme polovinou mléka, přidáme kostky cukru, máslo a sůl a vaříme. Postupně přidáváme zbylé horké mléko. Uvaříme do změknutí. 8dkg másla, práškový cukr, vanilkový cukr a žloutky a citrónovou kůru utřeme. Pak přidáme strouhané mandle, tuhý sníh a rozinky nebo švestky, které můžeme předem namočit. Připravenou jáhlovou kaši promícháme se směsí. Formu vytřeme tukem, vysypeme strouhánkou a přidáme smíchanou kaši se směsí. Pečeme v mírně rozehřáté troubě asi 45 minut.

autor: posluchačka Českého rozhlasu

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.