Jahodová roláda

V sezóně dozrávajícího ovoce se plody zahrady zpravovávají na mnoho způsobů. V roládě lehké jako obláček, plněné šlehačkou, to jahodám moc sluší.

Suroviny:

  • 5 vajec
  • 1 vanilkový cukr
  • 120 g polohrubá mouka
  • 100 g cukru krupice
  • 2 lžíce oleje
  • 3 lžíce teplé vody

Na náplň:

  • 250 g jahod
  • 400 ml smetany
  • 3 lžíce moučkového cukru

Vyšleháme bílky se špetkou soli, mezitím utřeme žloutky s oběma cukry do světlé pěny. Přidáme olej a teplou vodu, přisypeme po částech mouku a opatrně zamícháme. Vlijeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 180°C dorůžova. Ještě horkou roládu přesuneme i s pečícím papírem na vlhkou utěrku a svineme, necháme vychladnout.

Připravíme si krém: smetanu vyšleháme s cukrem dotuha, přidáme nadrobno pokrájené jahody. Roládu rozvineme, potřeme krémem a srolujeme. Před podáváním pocukrujeme.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Procházet se vesmírem a dotýkat se hvězd je možné i ve svěrací kazajce…

Jan Pokorný, ředitel Zpravodajství Českého rozhlasu a moderátor

Jack London Tulák po hvězdách

Tulák po hvězdách

Koupit

Vězeň Darrell Standing, původně profesor agronomie, byl za vraždu svého kolegy odsouzen na doživotí. Pět let pak strávil ve tmě v samovazbě, dost často i ve svěrací kazajce.