Jahodová roláda
V sezóně dozrávajícího ovoce se plody zahrady zpravovávají na mnoho způsobů. V roládě lehké jako obláček, plněné šlehačkou, to jahodám moc sluší.
Suroviny:
- 5 vajec
- 1 vanilkový cukr
- 120 g polohrubá mouka
- 100 g cukru krupice
- 2 lžíce oleje
- 3 lžíce teplé vody
Na náplň:
- 250 g jahod
- 400 ml smetany
- 3 lžíce moučkového cukru
Vyšleháme bílky se špetkou soli, mezitím utřeme žloutky s oběma cukry do světlé pěny. Přidáme olej a teplou vodu, přisypeme po částech mouku a opatrně zamícháme. Vlijeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 180°C dorůžova. Ještě horkou roládu přesuneme i s pečícím papírem na vlhkou utěrku a svineme, necháme vychladnout.
Připravíme si krém: smetanu vyšleháme s cukrem dotuha, přidáme nadrobno pokrájené jahody. Roládu rozvineme, potřeme krémem a srolujeme. Před podáváním pocukrujeme.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.