Jak funguje vzdělávání na dálku? Všichni se učíme, říká pardubická učitelka

16. březen 2020

Učitelé a žáci se od 11. března  pohybují ve virtuálním světě. Bezpečnostní rada státu kvůli šíření koronaviru minulou středu zavřela školy. Každodenní výuka se tak přesunula do obýváků a dětských pokojů.

„Pro nás  učitele je to teď obrovská výzva a taky obrovský strašák, protože jsme se dostali do nekomfortní zóny. Pracovat s dětmi na dálku je pro nás velmi těžké. Každý den se teď učíme, jak na to,“ říká zástupkyně ředitele Základní školy Štefánikova Pardubice Petra Ryšavá.

Všechno je založeno na komunikaci učitel – rodič – dítě. Nejnáročnější je tato situace pro prvňáky a také pro děti, které se chystají na přijímací zkoušky, které jsou naplánované na 15. a 16. dubna. Je ale možné, že se termín posune. Je důležité sledovat webové stránky školy, kam se dítě hlásí a také stránky magistrátu.

Nevytvářejte v dětech dojem, že jsou prázdniny

Učitelé prosí rodiče a prarodiče, aby se s dětmi učili, kontrolovali je, látku procvičovali a nenechali je v prázdninovém režimu.

„Někteří rodiče si velmi stěžují na to, že jejich děti dostávají příliš mnoho úkolů. Není to tak. V emailu to na první pohled vypadá, že těch úkolů je velmi mnoho. Ale často děti nakonec zjistí, že jsou za hodinu, maximálně dvě, hotové. Skutečně to není přetěžování,“ říká Petra Ryšavá. Upozorňuje hlavně na to, jak je důležité každodenní učení pro prvňáky a druháky.

„Po letních prázdninách vidíme ten obrovský rozdíl. Dětem začnou vypadávat písmenka, musíme začínat znovu. Proto mám velkou prosbu na rodiče a prarodiče malých školáků. Cvičte s nimi znalosti a vědomosti, které dosud získali. Nemusíte s nimi číst jen z čítanky. Klidně nadpisy v časopisech, hrajte poznávací hry, čtěte kartičky. Děti si musí opakovat a procvičovat své znalosti. Pokud se s nimi nebudete učit, můžeme za pár týdnů začínat znovu školní rok,“ varuje Petra Ryšavá.

Spustit audio

Související