Do kopečku zmrzliny zapíchla pipetu s hruškovicí. Je z toho Regionální potravina 2023
Za ostružinový sorbet s hruškovicí získala pardubická zmrzlinářka a nanukářka Monika Pavlisová ocenění Pardubického kraje. Úspěch v podobě Regionální potraviny 2023 jí přinesla zmrzlina, ve které je padesát procent ostružin a hruškovice v pipetě. Zajímalo nás, co je to sorbet. I to, co se nejvíce hodnotí a cení v této soutěži.
„Sorbet je zmrzlina, ve které je vysoký podíl ovoce a je na bázi vody. My tam máme padesát procent ostružin, které si pečlivě zamrazujeme od kamarádky, která je pěstuje. Samosběrů ostružin je totiž velmi málo. Regionální potravina je postavena na tom, že výrobek by měl být hlavně z českých surovin. Takže v našem sorbetu jsou české ostružiny, český cukr a česká hruškovice, kterou vyrábí lihovar v Hrobicích. Shodou okolností jejich hruškovice také získala v minulosti ocenění Regionální potravina. Takže jsme propojili chuť oceněného ovocného sorbetu s oceněnou voňavou hruškovicí,“ vysvětluje Monika Pavlisová.
Nápad z cukrařiny se ujal ve zmrzlinařině
Ale pozor, způsob podávání této osvěžující laskominy je inovativní. Hruškovice není zamíchaná do zmrzliny. Najdete ji v pipetě, která je zapíchnutá do kopečku zmrzliny. Zákazník si pak může sám vymačkat pipetou alkohol do sorbetu podle vlastní chuti. Podává se v kelímku, aby si mohl zmrzlinu promíchanou s hruškovicí vychutnávat lžičkou.
„Inspirace mi přichází z jiných oblastí, třeba z cukrařiny a snažím se ty věci aplikovat do zmrzlinařiny. Třeba v jednom baru měli míchané alkoholické drinky podle slunečních znamení, tak jsem vymyslela zmrzlinové šejky podle slunečního znamení. Ten sorbet s hruškovicí jsem zase odkoukala na jedné prezentační akci, kde měli pipetu s rumem zapíchnutou v tiramisu,“ popisuje zmrzlinářka. Co se chutí týká, je podle ní stále velmi populární slaný karamel.
„Lidé kupují jahodové příchutě, děti mají rády vanilku, jahody, čokoládu. Ale jsou děti, které přijdou a chtějí ricottu s fíky, žádný problém,“ směje se Monika Pavlisová.
Sorbetová zmrzlina v domácí kuchyni
- 25 % vody
- 25 % cukru
- 50 % ovoce
- šťáva z citronu
Cukr necháme převařit ve vodě a vytvoříme cukerný roztok. Vychladíme a přidáme ovoce. Vymačkáme trochu citrónu. Citrón se hodí do ovocné zmrzliny. Má totiž takový zvláštní efekt, že vytahuje tu správnou chuť ovoce. Vše rozmixujeme.
Takto připravenou zmrzlinu dáme do připravené nádoby a vložíme na čtvrt hodiny do mrazáku. Poté vyndáme a lehce ztuhlou směs znovu vymixujeme. Tento postup ještě dvakrát zopakujeme. Je to proto, aby se do zmrzliny dostal vzduch a byla jemnější.
Související
-
Mirabelková zmrzlina letos boduje. Ovocný strom má zmrzlinář přímo u domu
Kunětická zmrzlina je nejen v Kuněticích známá už sedmnáct let. Zdeněk Pavlis ji vyrábí hlavně z čerstvého ovoce od místních farmářů. Letos zabodoval s novou příchutí.
-
Nanuky zmrzlinářky Moniky Pavlisové jsou malými uměleckými díly
Nanuk je v podstatě zmrzlina obalená čokoládou, která se prodává na dřívku. Kam se výroba nanuků posunula v průběhu let? Na to jsme se zeptali nanukářky Moniky Pavlisové.
-
Vyrobit kvalitní zmrzlinu je kumšt. Nesmí být moc ledová ani přeslazená
A také se nesmí hned rozplynout na jazyku. Na druhou stranu je pro jemnost zmrzliny velmi důležitý vzduch. Proto když děláte domácí zmrzlinu, je dobré ji dát na čtv...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.