Do kopečku zmrzliny zapíchla pipetu s hruškovicí. Je z toho Regionální potravina 2023

19. červen 2023

Za ostružinový sorbet s hruškovicí získala pardubická zmrzlinářka a nanukářka Monika Pavlisová ocenění Pardubického kraje. Úspěch v podobě Regionální potraviny 2023 jí přinesla zmrzlina, ve které je padesát procent ostružin a hruškovice v pipetě. Zajímalo nás, co je to sorbet. I to, co se nejvíce hodnotí a cení v této soutěži.

„Sorbet je zmrzlina, ve které je vysoký podíl ovoce a je na bázi vody. My tam máme padesát procent ostružin, které si pečlivě zamrazujeme od kamarádky, která je pěstuje. Samosběrů ostružin je totiž velmi málo. Regionální potravina je postavena na tom, že výrobek by měl být hlavně z českých surovin. Takže v našem sorbetu jsou české ostružiny, český cukr a česká hruškovice, kterou vyrábí lihovar v Hrobicích. Shodou okolností jejich hruškovice také získala v minulosti ocenění Regionální potravina. Takže jsme propojili chuť oceněného ovocného sorbetu s oceněnou voňavou hruškovicí,“ vysvětluje Monika Pavlisová.

Nápad z cukrařiny se ujal ve zmrzlinařině

Ale pozor, způsob podávání této osvěžující laskominy je inovativní. Hruškovice není zamíchaná do zmrzliny. Najdete ji v pipetě, která je zapíchnutá do kopečku zmrzliny. Zákazník si pak může sám vymačkat pipetou alkohol do sorbetu podle vlastní chuti. Podává se v kelímku, aby si mohl zmrzlinu promíchanou s hruškovicí vychutnávat lžičkou.

„Inspirace mi přichází z jiných oblastí, třeba z cukrařiny a snažím se ty věci aplikovat do zmrzlinařiny. Třeba v jednom baru měli míchané alkoholické drinky podle slunečních znamení, tak jsem vymyslela zmrzlinové šejky podle slunečního znamení. Ten sorbet s hruškovicí jsem zase odkoukala na jedné prezentační akci, kde měli pipetu s rumem zapíchnutou v tiramisu,“ popisuje zmrzlinářka. Co se chutí týká, je podle ní stále velmi populární slaný karamel.

„Lidé kupují jahodové příchutě, děti mají rády vanilku, jahody, čokoládu. Ale jsou děti, které přijdou a chtějí ricottu s fíky, žádný problém,“ směje se Monika Pavlisová.

Sorbetová zmrzlina v domácí kuchyni

Ingredience
  • 25 % vody
  • 25 % cukru
  • 50 % ovoce
  • šťáva z citronu

Cukr necháme převařit ve vodě a vytvoříme cukerný roztok. Vychladíme a přidáme ovoce. Vymačkáme trochu citrónu. Citrón se hodí do ovocné zmrzliny. Má totiž takový zvláštní efekt, že vytahuje tu správnou chuť ovoce. Vše rozmixujeme.

Takto připravenou zmrzlinu dáme do připravené nádoby a vložíme na čtvrt hodiny do mrazáku. Poté vyndáme a lehce ztuhlou směs znovu vymixujeme. Tento postup ještě dvakrát zopakujeme. Je to proto, aby se do zmrzliny dostal vzduch a byla jemnější.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.