Jak zaregistrovat veterána? A k čemu je to dobré?

3. březen 2020

Auto se stává veteránem, pokud je nejméně třicet let staré, je majitelem opečovávané a technicky v pořádku. V takovém případě je dobré zaregistrovat vozidlo do Registru historických vozidel. Má to své výhody. S autem můžete zpět na silnici, nemusíte ho převážet na valníku.

Další výhodu poskytují pojišťovny, které dávají slevy na historická vozidla, u kterých je povinné ručení také nutné. Pokud má někdo větší sbírku, na pojistném ušetří.

Kudy zpátky na silnici?

Bez platného technického průkazu jste vyloučeni z Registru vozidel, ale máte možnost přihlásit se do Registru historických vozidel. Jak na to? Poradil nám předseda Veterán klubu Pardubice David Říha.

Čtěte také

Na Registru historických vozidel dostanete žádost, kterou vyplníte. Potom zajdete do klubu historických vozidel, který je v každém větším městě. Tam mají své testovací komise. Nejprve tedy tato klubová komise vyhodnotí historickou původnost vozidla.

Dalším krokem je zajít s žádostí do krajské komise, která je složená ze zástupců jednotlivých klubů. Ta hodnotí technický stav.

Tyto dvě komise vám pak dají k žádosti svoje vyjádření, a teprve poté jdete na registrační  místo v sídle Kraje, kde předložíte žádost s vyjádřením obou komisí a fotografiemi vozidla a zažádáte o registraci vozidla do Registru historických vozidel.

„Je to takové kolečko na tři místa, ale naše legislativa je velice benevolentní. Pokud je vozidlo opečovávané a mechanicky způsobilé, není v České republice problém sehnat průkaz historického vozidla a registrační značku pro historické vozidlo,“ uzavírá David Říha.

Spustit audio

Související