Jak zbavit pokojovky mšic a svilušek? Obalte je olejem

4. únor 2020

Nejen lidé, ale i květiny už vyhlížejí slunečné jarní dny. Bohužel je vyhlížejí i škůdci v podobě svilušek a mšic. Jak s nimi zatočit? Poradí zahradník František Hlubocký.

„Obejděte celý byt, všechny pokojovky prohlédněte, podívejte se do vrcholů, na rub a líc listů. Nejdřív postavte květiny do vany a osprchujte je z prachu. Při náznaku pobytu škůdců zkuste olejovou emulzi,“ radí František Hlubocký.

Olejová emulze nebo lesk ve spreji

Olejovou emulzi tvoří pangamový olej smíchaný s vodou. Emulzí naplníte mlžící fixírku a obalíte rostlinu doslova od hlavy až k patě. A to včetně kmínku rostlin, kde se škůdci schovávají za šupinami. Můžete použít i lesk na listy ve spreji. Tyto lesky jsou většinou určené nejen pro hezký vzhled, ale lze je použít i proti škůdcům. Opět se vyplatí pečlivá práce. Je třeba obalit olejovou emulzí celé rostliny.

Čtěte také

Pokud jsou listy na povrchu do stříbrnošeda a jsou na nich flíčky, mohou za to svilušky. Mšice se zase nacházejí nejčastěji ve špičkách měkkých listů.

Jako třetí možnost doporučuje František Hlubocký zálivku, ve které jsou obsaženy jemné krystalky. „Jedná se o přípravek, který se nasype do země, zahrabe a jak zaléváte, rozpouští se ochranná látka, kterou do sebe rostlina postupně natahuje. Tím máte zhruba na tři měsíce vystaráno,“ míní František Hlubocký.

A nezapomeňte hnojit. Na začátku února poprvé vycházíme s konvičkou s naředěným hnojivým roztokem. Ideální je zalít pokojovky univerzálním hnojivem start. Na květ si budete muset ještě počkat.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.