Je BARF skutečně pro psa to nejlepší? Pozor na vyváženost a parazity, varuje veterinářka

19. leden 2022

Slyšeli jste o tzv. barfování? BARF je zkratka z angličtiny - Bones And Raw Food – a v překladu znamená kosti a syrová potrava. Je to v podstatě krmení psů syrovými kostmi, vnitřnostmi a různými druhy mas, doplněné zeleninou, ovocem, v některých případech se přidávají i sacharidy, například kuskus, vločky nebo rýže. Některým chovatelům to vyhovuje, jiným ne.

„Zastánci BARFu říkají, že je to mnohem přirozenější, než průmyslově vyráběná potrava. BARF se inspiruje potřebami divokých psů. Mezi pejskaři je to poměrně kontroverzní téma. Já osobně BARF neodsuzuji, ale připomínám, že má i svá úskalí,“ míní veterinární lékařka Ludmila Růžková z Vetino Aesculap Pardubice.  

Přesně víte, čím psa krmíte

Příprava BARFu dá chovateli více práce, než vyžaduje nasypání granulí do misky. „Víte, že svému psovi dáváte například hovězí maso, žebra, vnitřnosti, že mu do toho krájíte salát a posypete vločkami. Nemáte strach z konzervantů a umělých barviv,“ vysvětluje veterinářka. Další výhodou je využitelnost této stravy. Pes krmený BARFem méně často kálí a stolice je menší. Zvíře mnohem lépe zužitkuje podané množství krmení.

Čtěte také

Podle Ludmily Růžkové může při barfování dojít k nutriční nerovnováze. Zvířeti může chybět určitý druh vitamínu, dostatečné množství bílkovin a podobně. Proto se k syrové stravě přidává zelenina, vejce nebo bílý jogurt. Záleží na znalostech chovatele, jak bude jednotlivé složky dávkovat.

Při podávání syrové stravy hrozí také hygienická rizika. Syrové maso může být zdrojem parazitů a bakterií. „Proto někteří chovatelé syrové maso nejdřív zamrazí, následně rozmrazí, a teprve potom podávají. Tím se množství parazitů eliminuje, nicméně maso výsekové určené pro zvířata přece jen nemusí být úplně bezpečné,“ míní veterinářka Ludmila Růžková.

Pozor na vařené kosti!

I když jsou syrové kosti pro organismus psa mnohem méně nebezpečné, než vařené, přesto může dojít v případě odlomení kosti k poranění. Ale skutečný pozor by měli chovatelé psů dát na kosti vařené, zejména drůbeží a králičí.    

„Já barfování rozhodně neodsuzuju. Ale pokud krmíte BARFem, konzultujte to s veterinárním lékařem. Krevním vyšetřením hladiny látek lze zjistit, jestli barfování psovi prospívá a nechybí mu žádné důležité látky,“ uzavírá veterinářka.

Spustit audio

Související