Je čas na dolování kořenů kostivalu. Zahojí bolavé klouby i poranění po úrazu

16. říjen 2023

Bylinkářka Radka Svatošová zakopla na orosené trávě a poranila si svaly na noze. Měla tedy jedinečnou možnost vyzkoušet sílu kostivalu, což je velmi hojná rumištní bylina. Mezi bylinkáři je proslulá svými hojivými účinky na pohybový aparát.

„Skutečně je to tak, kostival je teď můj největší kamarád. Několik týdnů mi nebylo do skoku. Potvrzuji tedy, že kořen kostivalu je první a nejlepší volbou, pokud potřebujete lék při úrazu, na zlomeniny,  pohmožděniny, natažené svaly, bolestivé klouby, a podobně. Nic nestojí a roste téměř všude,“ přibližuje rostlinu bylinkářka Svatošová.

Nejlepší hojivé a regenerační účinky má kořen. Na jeho sběr je čas právě teď, na podzim. „Ale pozor, pohlídejte si místo, kde rostl, protože se na zimu zatahuje do země a za pár dní už byste tuhle rostlinu už nenašli. Zato všechna její síla se promítá do kořenů, které jsou černé a mohutné,“ říká bylinkářka Radka Svatošová. Naši předkové tento léčivý kořen dobře znali a používali ho dokonce místo sádry. I staří Řekové ošetřovali poranění šťávou z kostivalu. Věřili, že roztrhanému masu pomůže srůst.

Nejlepší je čerstvý

Bylinkářka Radka Svatošová se drží v případě kostivalu rad a doporučení bylinkáře Vládi Vitáska, který říká, že nejlepší je mít kostival po ruce v čerstvém stavu. „Já kořen kostivalu uchovávám v lednici mezi kořenovou zeleninou, když je potřeba, kousek odříznu a rozmixuju s trochou vody. Vznikne taková  gelovitá kaše, která dobře drží, tu si naneseme na bolavá místa a zakryjeme třeba jednorázovou utěrkou a zakryjeme fólií. Pozor, kořen je černý a hodně barví, ať si nezašpiníte prostěradlo,“ radí bylinkářka.

Pokud vás bolí kyčle, kolena nebo ramena, potírejte tyto klouby kostivalem, buďto čerstvým kořenem, dá se vyrobit i mast nebo tinktura. Možná se vám podaří oddálit jejich výměnu. Účinky jsou skvělé i podle našich rozhlasových posluchačů, kteří se během Radioporadny dovolali do studia Českého rozhlasu Pardubice.

Celý pořad si můžete poslechnout ze záznamu. Dozvíte se, jak jednoduše se dá vyrobit léčivá kostivalová mast.

Spustit audio

Související