Naordinujte si elixír mládí z bršlice. Je to nedoceněná bylina nabitá vitamíny

20. září 2023

Jednou z velmi běžných bylin, které najdeme v přírodě i teď na podzim, je bršlice kozí noha, lidově také kerhák, kerhátek nebo husí packa. Podle bylinkářky Radky Svatošové je to doslova elixír mládí, zdraví a síly. Podle ní by si měl tuto nedoceněnou bylinu z čeledi miříkovitých naordinovat před zimou každý z nás.

„Listy bršlice jsou teď stále krásně šťavnaté a je to skvělý lék, který u nás stále ještě není dostatečně známý. V posledních dnech jsem cítila trochu klouby, byla jsem unavená a v nepohodě, tak jsem si naordinovala smoothie z bršlice a je to mnohem lepší,“ svěřuje se bylinkářka Svatošová a nabízí jednoduchý recept:

Bylinkářka Radka Svatošová přinesla ochutnat smoothie s bršlice

„Buďto si udělejte macerát z bršlice. Nechte listy macerovat ve vodě spolu s citrónem, můžeme dosladit medem. Už takhle získá tekutina příjemnou chuť. Ještě lepší je ale omyté listy bršlice rozmixovat a zalít vodou z tibi krystalů. Kdo nezná tibi krystaly, stačí zase jen dochutit smoothie citrónem a medem. Chuťově nápoj připomíná mrkvovou šťávu. Žádná jiná bylina se totiž chuťově nepodobá mrkvi víc, než právě bršlice,“ doplňuje Radka Svatošová. Naopak čaj z této byliny příliš nedoporučuje, není chuťově tak dobrý.

Nejvíc vitamínů má bršlice na podzim

Bršlice má v tomto období podle bylinkářky Svatošové podstatně více vitamínu C než na jaře. Obsahuje i vápník, železo, hořčík, a další zdraví prospěšné látky. „Bršlice je výborná na dnu, působí proti revmatickým bolestem, dokáže ulevit i zevně. Stačí listy pomačkat, aby z nich vytryskla šťáva a pokládat na bolavá místa. Zkoumají se i protirakovinné účinky, je to účinné afrodiziakum,“ vyjmenovává léčivé účinky bršlice kozí nohy bylinkářka. Podle ní je v našem léčitelství tahle bylina skutečně naprosto nedoceněná.

Je čas na sběr semínek z kopřiv. K čemu jsou dobrá? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související