Je čas na dolování zdravých kořenů. Křídlatka pomůže na boreliózu, křen nejen na rýmu

14. listopad 2022

V polovině listopadu je ideální čas na sběr zdravých kořenů. Křen zná každý. Křídlatka už tolik známá není. Je to sice invazní rostlina, ale její kořen působí proti borelióze. Jak léčivé kořeny využít a zpracovat? Na to jsme se zeptali bylinkářky Radky Svatošové.

„V těchto dnech ubývá měsíc, navíc je listopad, a to je vhodná doba pro sběr většiny kořenů. Využijte i toho, že zatím nemrzne, takže se dobře dostanete do země. Zpracování a využití kořenů na horší časy není vůbec složité,“ míní bylinkářka.

Křen vás protáhne po všech stránkách

Zpracování křenu je pro mnohé za trest, ale když tuto činnost berete jako očistnou kůru, hned se lépe strouhá. A skutečně dokonale pročistí dýchací cesty. Umí normalizovat střevní mikroflóru, má antivirové, antibiotické účinky i močopudné účinky.

„Někdy si kousek křenu vezmu do pusy, rozkoušu a cítím jeho pálivost, a jak mě probírá. Je to velmi silné tonikum, přezdívá se mu český ženšen. A bez nadsázky to platí,“ říká Radka Svatošová.

Křen

„Pokud se ale nechcete trápit, můžete křen zpracovat i na kuchyňském robotu. Využití je široké. Zkuste třeba domácí krenex. Jsou různé varianty, s octem, solí, cukrem nebo medem. Nebo si připravte křenový zimní sirup.

Křenový zimní sirup

Křen nastrouháme nebo nasekáme v robotu a jednotlivé vrstvy smícháme s cukrem nebo medem v zavařovací sklenici. Takto uložíme na chladnější a temnější místo, měsíc necháme uležet, přecedíme a v zimních měsících užíváme po lžících.

Křen se dá využít i zevně, známé jsou křenové placky, které velmi silně prokrví místo, kam se přikládají. S tímto receptem se ale musí nakládat opatrně.  

Na křídlatku jedině s rýčem

Křídlatka je mohutná rostlina s velkými listy, které vypadají jako zvětšené listy lípy. A je dobrým rostlinným lékem na boreliózu.  

Křídlatka zaplevelila povodí Morávky

Je to invazní rostlina, která k nám doputovala z Asie a nemají ji rádi ekologové. Klidně si tedy kořen můžete vykopat, roste podél vodních toků, hledejte ale čisté místo. Zkontrolujte si, zda místo nebylo chemicky odplevelováno.

„Na křídlatku se vydejte s rýčem. Kořeny jsou poměrně hluboko a jsou velmi pevné. Vyryjte spodní kořeny a doma je rychle omyjte a očistěte kartáčkem. Ale není dobré dlouho louhovat, ztratili byste tím účinné látky. Pak kořeny pokrájejte na menší kousky podélně a naložte do silného alkoholu. Nechte macerovat klidně tři měsíce, protřepávejte každý den. Potom sceďte, nařeďte alkohol kvalitní vodou. Užívejte jako tinkturu na boreliózu.

Spustit audio

Související