„Je to delší a o to horší cesta, nejen do Peru“. S Lukášem Zajíčkem o putování od Jaroměře do světa

V dalším pokračování pořadu "Na cestách s Petrem Voldánem" jsem si k mikrofonu pozval Lukáše Zajíčka. Není to cestovatel profesionál, od střední školy - dřevařské a nábytkářské průmyslovky - byl jeho život spojený s truhlařinou. Dnes ve spojení s podnikáním. Nicméně cestovatelem je aktivním až vášnivým. 

Stopem do Švédska

Na první cestu se Lukáš Zajíček, se kterým jsme se sešli ve vzorkovně a truhlárně v obci Číbuz zhruba v polovině trasy z Jaroměře do Hradce Králové, vypravil se svojí dnes už manželkou Vratislavou do Švédska.

Ale protože nemá moc v oblibě pohodlné cestování, bylo to stopem. Od té doby potvrzuje, že lze kdekoli naplňovat okřídlenou hlášku "Je to delší a o to horší cesta".

Peru, Tanzánie, ale i Mallorca nebo Madeira

Čtěte také

Slušný cestovatelský rozptyl, co říkáte? A to jen vybírám z destinací, do kterých se Lukáš Zajíček už vydal hlavně ty, o kterých si v pořadu Na cestách především povídáme. Dozvíte se, proč se vydal na jednu ze svých dosavadních největších cest právě do Peru.

Napovím jen, že tento výběr ovlivnila i volba povolání mého hosta u mikrofonu Českého rozhlasu. Dřevo ostatně provází zatím všechny klíčové momenty života Lukáše Zajíčka.

Dřevo a cesty

Čtěte také

Místo, kde se zrodily legendární "tonetky" - Bystřice pod Hostýnem - se ukázalo jako první a zásadní destinace při životních cestách Lukáše Zajíčka mimo region východních Čech. Našel tam nejen svoje spojení s nábytkem, který vyrábí. Zjistil, že odtud má dědu a potkal tam i svoji pozdější manželku, která s ním sdílí i jeho současné dobrodružné cesty.

Protože jen tak na pláž za opalováním a nicneděláním někde u moře se "neposednému", velice aktivnímu podnikateli z obce Číbuz moc nechce.

Dva kilometry za pět hodin

I to jsou cesty Lukáše Zajíčka, o kterých si povídáme v pořadu "Na cestách". Adrenalin, neznámé nebo málo prošlapané cesty, pokud možno bez davů turistů, to jsou podmínky výprav, které považuje můj host u mikrofonu Českého rozhlasu za ideální.

Čtěte také

A tak mě ani nepřekvapuje historka o zdolávání těžkého terénu na zdánlivě pohodové turistické destinaci Mallorca, kde se překonání dvou kilometrového úseku protáhlo na pět hodin. Povídáme si také o tom, co to je chodit "na těžko" a "na lehko", jaké to bylo v zemi Inků a co na některé cestovatelské projekty říká manželka Lukáše Zajíčka.

Nezapomínám se ani ptát, jestli truhlář, profesí spojený se dřevem, sleduje i stromy v místech, kde si plní cestovatelské sny.

Čokoláda, letadélka a uklízení na Madeiře

Jak jde dohromady cestování a čokoláda, proč jsem měl na rozhovor připravený ve svém vždy nachystaném cestovním cestovatelském kufříku i vystřihovací model letadélka, jak to přijde, že truhlář z ČR uklízí na Madeiře a co se skrývá za akcí "strom za kuchyň".

I to jsou témata z pořadu "Na cestách s Petrem Voldánem", ve kterém je v pondělí 14. listopadu hostem Lukáš Zajíček. Těšíme se na Vás na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové a Českého rozhlasu Pardubice jako obvykle po 18. hodině nebo v audio archivu.

Váš Petr Voldán!

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související