Jeden z nejstarších českých komiksů začíná i končí v Litomyšli

25. květen 2019

V létě 1921 spatřil světlo světa Cestopisák aneb Vandrovní knížka. Vytvořil ji malíř Josef Váchal. Na 75 obrázcích s humorem popisuje nevšední dobrodružství tří poutníků na společné cestě.  

Po téměř 100 letech Cestopisák Josefa Váchala znovu ožil. A opět v Portmoneu, muzeu Josefa Váchala v Litomyšli. Díky spolupráci tamního Regionálního muzea a Památníku národního písemnictví si do 7. července můžete prohlédnout originál historického komiksu a všechny jeho naskenované obrázky. V Portmoneu vám ale také poradí, kudy a jak se vydat po stopách hlavních hrdinů Cestopisáku.

Tři poutníci

Malíř, grafik a tiskař Josefa Váchal vytvořil Cestopisák v domě svého přítele, litomyšlského knihtiskaře Josefa Portmana. Bylo to v době, kdy mu na zakázku zdobil stěny jeho domu, tedy dnešního Portmonea. V srpnu 1921 se Váchal se svoji přítelkyní Annou Mackovou a Josefem Portmanem vydal na pěší čtyřdenní výlet na Vysočinu. A příběh společného putování zachytil na svých kresbách, které ještě doplnil vtipným a satirickým textem. Cestopisák vznikl během pouhých dvou dnů po skončení výletu a Váchal ho daroval Portmanovi. Dnes je originál knihy součástí sbírek Památníku národního písemnictví.

Výstava Cestopisák Josefa Váchala v expozici Portmonea

Josef Váchal zachytil neopakovatelnou atmosféru výpravy, a to den po dni. „Cesta vedla přes Poličku do Jimramova, to byl první den. Další den Váchal, Macková a Portman pokračovali k Novému Městu na Moravě, kde se zastavili u malíře Karla Němce, potom jeli vlakem do Žďáru nad Sázavou a došli až do Škrdlovic. Ze Škrdlovic pak vyrazili dál na Rychmburk a poslední den se přes Košumberk a Luži vrátili do Vysokého Mýta, odkud pokračovali do Litomyšle už vlakem,“ vysvětluje kurátorka Portmonea Hana Klimešová.

Vydejte se na cestu i vy  

„Pro váchalology, zdatné cestovatele a další dobrodružství chtivé zájemce Regionální muzeum v Litomyšli připravilo Putování ve stopách Josefa Váchala, Anny Mackové a Josefa Portmana. Začíná a končí v Portmoneu. Za čtyři dny poutníci ujdou bezmála 140 kilometrů a dvakrát se svezou vlakem,“ uvádí Klimešová.

Na podzim loňského roku Hana Klimešová a její dva kolegové sami nejprve „otestovali“ trasu výletu. „Cestu i místa, kde trojice poutníků přespávala, jsme našli, ale jejich trasu jsme pro dnešní cestovatele museli trochu upravit. Váchal s přáteli totiž putoval po hlavních silnicích, což dnes už z hlediska provozu není dost možné,“ dodává Hana Klimešová.

„Cestovatele vybavíme znalostmi o trase i poutním pasem, do kterého cestou mohou sbírat razítka a psát si zážitky. Určitě jim můžeme doporučit ubytování a upozornit na možná úskalí. Je ale potřeba se předem připravit a vyzvednout si instrukce o den dříve, aby poutníci mohli vyrazit brzy ráno." 

Portmoneum

Přízemní domek čp. 75 v ulici Terézy Novákové v Litomyšli působí zvenku docela obyčejně. Když ale vstoupíte dovnitř, ocitnete se ve světě fantazie, barev, tajemna a mystiky. Zdi a strop dvou místností Josef Váchal vyzdobil svéráznými malbami, na první pohled směsicí různých námětů a malířských stylů. Odkazují i na jiná Váchalova díla.

Nástěnná malba od Josefa Váchala v litomyšlském Portmoneu

Na stěnách Portmonea si můžete prohlížet krajinu a zároveň nespočet roztomilých i méně příjemných čertů a duchů. Josef Váchal se tu obrací k motivům křesťanské ikonografie, na druhé straně ale také orientální nauky. Přesto má výzdoba Portmonea svoji logiku, je odrazem zvláštního Váchalova vidění světa. V interiéru uvidíte také unikátní dřevěný nábytek, který Josef Váchal pro Josefa Portmana vyřezal a vyzdobil.    

autor: BRA
Spustit audio

Související