Jen tak někdo si na ni neposvítí. V Litomyšli parkuje Kavárna POTMĚ

27. červen 2019

Dát si kávu na Smetanově Litomyšli? Během tří posledních červnových dnů vás na ni zve speciální černý autobus. Při popíjení kromě ní nasajete i atmosféru světa nevidomých.

„Kavárnu nikdy neukazujeme rozsvícenou. Návštěvníci si jenom představují, kde asi tak sedí. V prostoru najdeme plno různorodých tvarů, které poznávají hmatem. Dá se tedy popustit fantazie. Naše hosty napojíme, dáme jim drobné občerstvení. Mají taky možnost popovídat si s kavárníkem. Tma nabízí jistou formu intimity a bezpečí pro často dost otevřené otázky,“ myslí si ředitelka Nadačního fondu Českého rozhlasu Gabriela Drastichová.

Kavárna potmě se vydává na svou pouť

Věrná posádka

Kavárna POTMĚ je takovou vlajkovou lodí Světlušky v oblasti osvěty. „Mohli bychom objíždět republiku s besedami, zvát hosty a povídat o zkušenostech těžce zrakově postižených. Lepší je nabídnout lidem zážitek života potmě. Těžce zrakově postižení v naší kavárně působí v roli průvodců, kavárníků, číšníků. Tým tvoří asi 27 lidí. Obměňujeme jenom malou část, skoro všichni zůstávají od začátku. Je to pro ně zábava. V podstatě během jednoho roku objedou celé Česko.“

Od pátku 28. do neděle 30. června bude pojízdná kavárna součástí festivalu Smetanova Litomyšl. Najdete ji v Jiráskově ulici. Koncem prázdnin pak zajede do Trutnova a třeba v polovině září na populární Jičín-město pohádky.

Kavárna POTMĚ

Letošní start byl na pražském náměstí Republiky. „Povedlo se tam vybrat skoro půl milionu. Představili jsme i novinku v podobě modulární kavárny. Ta je celá zrcadlová a ztratí se v prostoru, kam ji postavíte. Těším se, že ji příští rok začneme vozit do regionů,“ říká Gabriela Drastichová.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související